Project in gebiedsplan 2017   

OLDTIMERS

Geplaatst op 8 september 16, 01:43 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland

Dit project maakt onderdeel uit van het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland ARGUMENTATIE: Oldtimers sluit aan bij de doelstelling van het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen.

Samenvatting

Dit theaterproject is gericht op het bespreekbaar maken van psychische mishandeling en sociaal isolement onder ouderen. Theater kan spiegelend werken, het stimuleert betrokkenheid en dialoog. Door deze gevoelige onderwerpen te verwerken in een theaterproject spreken wij ook de culturele ontwikkeling van de betrokken ouderen aan. De senioren worden hierbij gestimuleerd om gehanteerde omgangssituaties en interactiepatronen als toeschouwer of participant te doorlopen. Theater leert vanuit een ander perspectief te kijken naar herkenbare dillema’s door middel van het theatrale verhaal. Niet theoretisch, maar indringend, confronterend en ook vermakelijk en poëtisch.

Extra toelichting

Door de actualiteit van dit maatschappelijk vraagstuk, vinden wij het essentieel om de samenwerking met verschillende instellingen en initiatieven die met en/of voor ouderen in onze eigen omgeving IJburg leven of werken, bewust te initiëren. Wij zijn daar in mei 2016 mee begonnen, met assistentie van een aantal mooie initiatieven in IJburg en bevlogen IJburgers.

Onze research is een essentiële fase als voorbereiding op het project: Gesprekken met ouderen en hulpverleners, zoals ouderen zorg-coördinatoren, senioren supportmedewerkers, consultanten. Een ander belangrijk onderdeel van de voorbereidende fase is het casten van senioren amateurspelers (5), die in de voorstelling zullen spelen naast professionele acteurs. Daarnaast hebben we de wens om een spelworkshop programma op te zetten waarin we meer ouderen zouden willen betrekken.

Het project (de repetitie) start in februari 2017 en in maart zijn de voorstellingen, met de première op IJburg.         

Wij hopen op een totaal van 10 voorstellingen in IJburg en Oost. Daarna gaan we het land in. Oldtimers spelen wij graag in gemeenschappelijke woonruimten en ouderen zorginstelling. Daarnaast zal de voorstelling ook spelen in kleine theaters in Nederland. De voorbereidingen zijn gestart, hoewel de financiering nog niet helemaal rond is.   

 

Bijdrage aan de prioriteiten: )
Financiƫle dekking:
  • Gebiedsbudget: 5.000,00

Is dit een goed project?

Vind je het waardevol als dit project in 2019 wordt uitgevoerd?

Er kan niet meer gereageerd worden

2 project-updates

Lian Doodeman

Anders

Voor de voorstelling Oldtimers is een subsidie toegekend. Het was daarom niet nodig budget vanuit het gebiedsplan in te zetten. Er zijn inmiddels een aantal voorstellingen in stadsdeel Oost gegeven (in Theater Vrijburcht en Flevopoort) en er zijn nog voorstellingen in de tweede helft van 2017 gepla Lees meer
20-jul.-2017 09:42

Maureen Linthout

Project afgerond

De voorstelling is op de planken geweest op verschillende locaties.
30-jan.-2018 15:01
3 reacties

Lieke Witteveen

Ja
14-sep.-2016 17:54

Nessa Kho

Ja
14-sep.-2016 17:54

Mieke van de Water

Ja
15-sep.-2016 00:17
Wil je reageren? Meld je dan aan.