Wens

MAEX: maatschappelijke exchange index. Één standaard om het effect van maatschappelijke initiatieven te bepalen

Organisatie > Good governance
Geplaatst op 18 maart 2014, 15:20 uur
Iedereen die een initiatief start waar professionele partijen bij betrokken zijn krijgt er mee te maken: de vraag "wat levert dit project eigenlijk op?" We gebruiken daar woorden bij als "nut en noodzaak aantonen", "de business case bepalen" of "de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse maken".

De overheid en maatschappelijke instellingen hebben zich te verantwoorden en daar helpen dit soort exercities . Maar het stilstaan bij het effect van een initiatief is ook voor bewoners belangrijk. Voor wie doen we dit eigenlijk en bereiken we wat ons voor ogen staat? Het maken van een maatschappelijke business case dwingt je om scherp te worden.

Het zou alleen wel makkelijk zijn als er een standaard was, een format dat zich makkelijk laat invullen, het goede gesprek op gang brengt en initiatieven vergelijkbaar maakt.

Zo kwam ik onlangs de MAEX van Kracht in Nederland tegen. MAEX staat voor "maatschappelijke exchange index". Ik heb hem ingevuld voor het Learning Lab In de Buurt van Geluk. Werkt goed!

Mijn wens: dat we dit instrument - of iets vergelijkbaars - tot norm verheffen. Dan houden we gelijk meer tijd over om echt dingen te dóen.

www.krachtinnl.nl/nieuws/3477/maex.html
Mensen die deze wens delen: 4
Aantal helpers: 1
Aantal trekkers: 1
Ik deel deze wens Ik wil helpen Ik wil trekker zijn
Deel dit:
1 reactie

Paul Engel

Update feb 2015: we zijn over deze wens in gesprek met het stadsdeel. Er is belangstelling vanuit de centrale stad en IJburg gaat naar verluidt, meedoen in een proef. Daarbij zal overigens geen gebruik worden gemaakt van de MAEX maar van een ander, vergelijkbaar instrument. Wordt vervolgd!
do 5 maart 2015 05:17
Wil je reageren? Meld je dan aan.
Trekkers van deze wens: 1
Helpers van deze wens: 1
Overige personen die deze wens delen: 2