Lolaland: 2 jaar vrije speelruimte
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland
ARGUMENTATIE:
De komst van LOLA naar IJburg is een kans voor allerlei initiatieven om een plek te vinden.
LOLA (Stichting Leegstandoplossers Amsterdam) is geland op IJburg! Na Lola Luid in Nieuw-West, Lola Lik in de Bijlmerbajes en Lou Oudenoord in Utrecht is er Lolaland, een nieuwe broedplaats in het voormalige pand van Blijburg. Net als de andere broedplaatsen van Lola, heeft Lolaland als doel om ruimte te bieden aan initiatieven uit de buurt en om lokaal en creatief ondernemerschap te stimuleren. Ons nieuwe pand zal de vrije speelplaats blijven die het al was, maar waar Blijburg zich richtte op de hele stad, heeft Lolaland vooral de focus op IJburg. In de ruimtes op de begane grond zullen zich organisaties vestigen die stevig geworteld zijn in de wijk, in de toko kunnen buurtkoks aan de slag en op de twee podia is plek voor jonge en oude artiesten uit IJburg. We geven IJburgers een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en bieden hun daarbij begeleiding en een professionele context.
Lolaland zal zich specifiek richten op vier gebieden:
- jongereninitiatieven
- buurtondernemers en makers
- muziek, kunst en cultuur
- duurzaamheid en zelfbouw
Samen met een programmaraad van IJburgers zorgen we ervoor dat deze vier kernpunten terugkomen in de activiteiten die worden ondernomen in het atelier, de dj-muziekstudio’s en op de podia. De regie ligt hierbij zo veel mogelijk bij de bewoners. De kwartiermaker en productiemedewerkers van Lolaland fungeren als oliemannetje, leggen verbindingen en begeleiden met raad en daad.
IJburgse initiatieven die al hebben aangegeven actief te zullen worden bij Lolaland, zijn bijvoorbeeld het platform voor urban art Right About Now Inc., woonproject voor jongeren en statushouders SET, textielatelier TEX, Natuurlijk IJburg en duurzame wooncoöperatie De Warren. De kwartiermaker van Lolaland heeft als taak om nog veel meer bewoners en organisaties uit de buurt een plekje te bieden en om ontmoetingen en uitwisseling tussen hen te stimuleren.
Een groot deel van de kosten van de programmering en het kwartiermakerschap zullen worden gedekt vanuit de horeca en verhuur van ruimtes. Maar omdat we betaalbare horecaprijzen willen hanteren en de ruimtes laagdrempelig willen verhuren zal dat niet voldoende zijn om van Lolaland echt te maken wat we voor ogen hebben: een vrije, open en diverse plek, waar we ondernemende IJburgers professionele faciliteiten en begeleiding kunnen bieden.
Simon van Dommelen
Marlies van Veghel
Chandar Vander
Axel Schappert
Jessamijn Alberts