Project in gebiedsplan 2019

Lolaland: 2 jaar vrije speelruimte

Geplaatst op 31 oktober 2018, 20:21 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

VOORLOPIG BESLUIT: Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
De komst van LOLA naar IJburg is een kans voor allerlei initiatieven om een plek te vinden.

LOLA (Stichting Leegstandoplossers Amsterdam) is geland op IJburg! Na Lola Luid in Nieuw-West, Lola Lik in de Bijlmerbajes en Lou Oudenoord in Utrecht is er Lolaland, een nieuwe broedplaats in het voormalige pand van Blijburg. Net als de andere broedplaatsen van Lola, heeft Lolaland als doel om ruimte te bieden aan initiatieven uit de buurt en om lokaal en creatief ondernemerschap te stimuleren. Ons nieuwe pand zal de vrije speelplaats blijven die het al was, maar waar Blijburg zich richtte op de hele stad, heeft Lolaland vooral de focus op IJburg. In de ruimtes op de begane grond zullen zich organisaties vestigen die stevig geworteld zijn in de wijk, in de toko kunnen buurtkoks aan de slag en op de twee podia is plek voor jonge en oude artiesten uit IJburg. We geven IJburgers een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en bieden hun daarbij begeleiding en een professionele context.

Toelichting

Lolaland zal zich specifiek richten op vier gebieden:

- jongereninitiatieven

- buurtondernemers en makers

- muziek, kunst en cultuur

- duurzaamheid en zelfbouw

Samen met een programmaraad van IJburgers zorgen we ervoor dat deze vier kernpunten terugkomen in de activiteiten die worden ondernomen in het atelier, de dj-muziekstudio’s en op de podia. De regie ligt hierbij zo veel mogelijk bij de bewoners. De kwartiermaker en productiemedewerkers van Lolaland fungeren als oliemannetje, leggen verbindingen en begeleiden met raad en daad.

IJburgse initiatieven die al hebben aangegeven actief te zullen worden bij Lolaland, zijn bijvoorbeeld het platform voor urban art Right About Now Inc., woonproject voor jongeren en statushouders SET, textielatelier TEX, Natuurlijk IJburg en duurzame wooncoöperatie De Warren. De kwartiermaker van Lolaland heeft als taak om nog veel meer bewoners en organisaties uit de buurt een plekje te bieden en om ontmoetingen en uitwisseling tussen hen te stimuleren.

Een groot deel van de kosten van de programmering en het kwartiermakerschap zullen worden gedekt vanuit de horeca en verhuur van ruimtes. Maar omdat we betaalbare horecaprijzen willen hanteren en de ruimtes laagdrempelig willen verhuren zal dat niet voldoende zijn om van Lolaland echt te maken wat we voor ogen hebben: een vrije, open en diverse plek, waar we ondernemende IJburgers professionele faciliteiten en begeleiding kunnen bieden.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat Lolaland is een succes als IJburg zich bij ons thuis voelt, als een grote verscheidenheid aan IJburgers zich bij ons heeft kunnen ontwikkelen, als er nieuwe ontmoetingen en samenwerkingen ontstaan en als de betrokkenen leren van elkaar. Concreet willen we het komende jaar ruimte bieden aan ten minste dertig verschillende bewonersinitiatieven en wekelijks ten minste vijf activiteiten in ons pand hebben van en voor bewoners. Elk kwartaal zullen de verschillende activiteiten in het pand worden gebundeld in een klein buurtfestival. De opening van Lolaland op 1 en 2 december zal daarvoor een aftrap zijn.
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling Meer buurtruimtes en buurtactiviteiten (?)
Financiële dekking:
  • Overig: 40.000,00 - Bijdrage uit inkomsten horeca
  • Gebiedsbudget: 30.000,00
  • Extern fonds: 20.000,00 - Stichting DOEN
Deel dit:
3 project-updates toon alle updates

Bart Verbunt

23-sep-2019 13:11
Project volgens planning

Tot nu toe

Met de eerste tien maanden achter de rug hebben we goed zicht op de potentie van onze plek en de haalbaarheid van onze ambities. We hebben het nog steeds erg naar onze zin op onze prachtige plek aan Strand IJburg. Samen met buurtbewoners en IJburgse organisaties hebben we in de winter een...

Lees meer
0

Open de update in eigen pagina

Patricia Song

28-jan-2020 16:12
Project afgerond


0

Open de update in eigen pagina
22 reacties

Simon van Dommelen

Ja: Er belangrijk dat er vrije ruimte beschikbaar is, met name voor de vele jongeren.
ma 26 november 2018 10:46

Marlies van Veghel

Ja: Ik ben zelf kunstenaar en vind het fijn dat er een plek komt waar veel creatieve dingen mogelijk zijn terwijl er tegelijkertijd een breed publiek, laagdrempelig wordt bediend. Het past bij IJburg.
ma 26 november 2018 11:41

Chandar Vander

Ja: Lola wordt de schakel tussen IJburg dat is en dat wordt. Een plek voor iedereen dus :-)
ma 26 november 2018 21:12

Axel Schappert

Ja
wo 28 november 2018 08:21

Jessamijn Alberts

Ja: Ik zou als ondernemer en illustrator een plek om samen te komen en ideeen uit te voeren heel fijn vinden
za 1 december 2018 11:27
Wil je reageren? Meld je dan aan.