Update

Project-update bij Lolaland: 2 jaar vrije speelruimte

Geplaatst op 23 september 2019, 13:11 uur
Project volgens planning

Tot nu toe

Met de eerste tien maanden achter de rug hebben we goed zicht op de potentie van onze plek en de haalbaarheid van onze ambities. We hebben het nog steeds erg naar onze zin op onze prachtige plek aan Strand IJburg. Samen met buurtbewoners en IJburgse organisaties hebben we in de winter een heleboel evenementen georganiseerd: van een heavy metal bandjesavond tot een muziekavond met Friese tango, van een verhalenavond met muziek, georganiseerd door leerlingen van het IJburg College tot "Hartje IJburg", waar IJburgse jongeren onder begeleiding van Stichting Sexmatters in gesprek zijn gegaan over seksualiteit en man-vrouwverhoudingen. Onze jongerenredactie 2nd Gen heeft, samen met kwatiermaker Suzan, feestjes voor jongeren en kinderen en een bandjesavond georganiseerd.

Gedurende de zomer hebben we vooral zelf geprogrammeerd: elke zondag was er muziek op het terras (of in het Informatiecentrum bij slecht weer) en samen met Circusbende hebben we spannend, nieuw circus naar IJburg gebracht. Vanaf september hebben we de buurtprogrammering weer opgepakt. We merken dat IJburg, na een periode waarin buurtbewoners vooral vakantie aan het vieren waren, weer zin heeft om activiteiten te organiseren. Er zal in de herfst en winter dus weer een hoop te doen zijn in ons pand. Hou onze site en Facebook in de gaten!

Het nieuwe seizoen

Na de zomer hebben ook onze vaste partners en de gebruikers van het pand grotendeels hun activiteiten weer opgepakt. Textielatelier TEX is van de vrijdag naar de dinsdag verhuisd. Ze geven dan in het atelier een workshop tassen maken van gerecycelde stof of canvas. Rightaboutnow INC. heeft vorig seizoen helaas minder gebruik gemaakt van het atelier dan verwacht en heeft daarom afscheid genomen als bruiklener. Ze zullen dit seizoen echter wel jongerenprogramma's bij ons blijven organiseren. De maandelijkse bouwcafé's die we organiseren samen met de Gemeente en leden van CPO-projecten op het nieuwe IJburg zijn weer van start en ook het wekelijkse papa- en mamacafé Kleine Kuikens, georganiseerd IJburgse moeder Sanya, is weer begonnen. Vanaf oktober zal het plaatsvinden op vrijdag- in plaats van op dinsdagochtend. Vanaf november zal Sanya ook een ochtend organiseren waarop IJburgse zzp'ers met hun (jonge) kinderen in Lolaland mogen komen werken. Voor de ouders is er een rustige werkplek met koffie en een croissantje, voor de kinderen is er een speelhoek met oppas.

Vrijland

Onder de vleugels van Lolaland heeft de nabijgelegen timmer- en speelplaats VrIJland een nieuwe impuls gekregen. Elke woensdag is er Bouwen en Sjouwen, een timmer- en knutselworkshop voor kinderen van 7 tot 12, en binnenkort kunnen ouders en kinderen ook op de zaterdagen langskomen om te knutselen. Verder is er een samenwerking opgezet met de Kaskantine voor workshops over storytelling, alternatieve stadslandbouw en duurzaam bouwen. Ook zijn we plannen aan het maken met SK Coaching en Aanpak Gezond Gewicht Oost voor sportmiddagen met (o.a.) workshops over een gezonde levensstijl voor jongeren kinderen. Heb je zelf ideeën voor activiteiten op dit prachtige, ruige stukje IJburg? Laat het ons weten!

Ambities

We zijn overwegend tevreden over de mate waarin we de door ons gestelde amibites behalen en de samenwerkingen met IJburgers met allerlei verschillende achtergronden. In het komend seizoen zullen we onze best doen om samen met Dynamo en de Gemeente een kleine muziekstudio te realiseren waar IJburgse jongeren muziek kunnen produceren. We kijken daarnaast uit naar nieuwe samenwerkingen met, onder andere, het IJburgcollege, Stadslab, Rightaboutnow INC., Stichting Diversity House en Natuurlijk IJburg. Daarnaast zullen we op de zondagen zelf (grotendeels IJburgse artiesten) blijven programmeren voor jong en oud en zijn we van plan om één keer in de maand samen met een buurtbewoner een film of documentaire te vertonen, met een speciale gast erbij die iets kan vertellen over het thema of het maken van de film. We horen het graag als je hieraan wilt meewerken! Sowieso zijn alle ideeën of initiatieven voor incidentele of terugkerende programma's welkom. Aarzel in ieder geval niet om ons te mailen als je (beginnende) koks op IJburg kent die wel een zetje kunnen gebruiken. Gedurende de winter is de productiekeuken op de begane grond van ons pand beschikbaar voor koks die hun catering naar een hoger niveau willen tillen, of die kookworkshops willen geven. Je kunt ons bereiken door een mailtje te sturen naar hallo@lolaland.nl.

 

Illustration
workshop bij TEX
Deel dit: