Dit project is afgerond
Project in gebiedsplan 2019

'Zo blijven wij gezond' light op IJburg

Geplaatst op 30 augustus 2018, 13:57 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

Dit project maakt onderdeel uit van het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Er is niet genoeg budget op dit moment voor een volledige inzet. Met minder middelen toch proberen een start te maken.

Stadsdeel Oost wil op IJburg een lightversie van het programma 'Zo blijven wij gezond' opzetten. In 2019 starten we met een project en introduceren wij dit thema bij diverse lokale professionals en betrokken bewoners.

Het percentage jongeren met overgewicht ligt in IJburg veel lager dan in andere wijken van Oost. Doordat IJburg een kinderrijke buurt is, is het aantal jongeren tussen 5 en 10 jaar met overgewicht echter even groot als in Oud-Oost en de Indische buurt. Een goede reden om ook in deze buurt te gaan werken met het programma 'Zo blijven wij gezond'.

Uit buurtgesprekken blijkt dat overgewicht vooral voorkomt onder kinderen die na schooltijd alleen thuis zijn (in eenoudergezinnen of in gezinnen met twee werkende ouders) en bij jongeren die opgroeien in een gezin met een lage sociaaleconomische status. Deze jongeren wonen verspreid over IJburg; er zijn geen specifieke wijken aan te wijzen waar zij geclusterd zijn.

Er is een externe projectcoordinator ZBWG voor IJburg geworven, de kick off bijeenkomst IJburg heeft in juni plaatsgevonden, een lokale buurtdietist is aangehaakt en een kleine groep bewoners is enthousiast om mee te doen. 

Dit najaar staan divers buurtactiviteiten op het programma zoals workshops gezonder eten, bewegen voor moeders, inzet Money Car en deelname op de participatie markt. Moeder en kind gaan samen aan de slag. 

Dit najaar hebben er diverse workshops over voeding en bewegen plaatsgevonden op IJburg. Er is i.s.m. sportstimulering een zumba club gestart voor vrouwen die samen meer wilden bewegen en het thema gezond is lekker is opgenomen in het najaarsprogramma voor jongeren van de welzijnsorganisatie. Op het IJburg college heeft de Money Car een rondje gemaakt. Er zijn meer dan 150 leerlingen die op een speelse manier kennis hebben opgedaan over het feit dat gezond niet duur hoeft te zijn. 

 

Gewenst resultaat Minder jongeren met overgewicht op IJburg
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling Meer voorzieningen, programmering en zorg voor de jeugd (?)
Financiële dekking:
  • Gebiedsbudget: 7.500,00
  • Stadsdeel: 5.000,00 - Reservering budget Maatschappelijk Initiatief
Deel dit:
3 project-updates toon alle updates

Didi Spieksma

17-sep-2019 12:48
Project volgens planning

Dit najaar staan divers buurtactiviteiten op het programma zoals workshops gezonder eten, bewegen voor moeders, inzet Money Car en deelname op de participatie markt. Moeder en kind gaan samen aan de slag
0

Open de update in eigen pagina

Maureen Linthout

27-jan-2020 15:01
Project afgerond

Beoogde doelen zijn behaald.
0

Open de update in eigen pagina