Project in gebiedsplan 2017   

Straat-Tori Festival

J
Geplaatst op 7 september 16, 23:17 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland

Dit project maakt onderdeel uit van het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland ARGUMENTATIE: Dit project maakt deel uit van het programma rondom Dialoog en Verbinding.

Samenvatting

Het Straat-Tori Festival is ontstaan vanuit de behoefte om creatieve jongeren/scholieren uit zeer uiteenlopende 'scenes' bij elkaar te brengen om hun verhalen te vertellen. Het gaat om jonge mensen die gemeen hebben dat ze bewust staan in, en genieten van, onze caleidoscopische wereld. Tussen de jongeren onderling is er vaak nauwelijks uitwisseling, terwijl ze dezelfde grootstedelijke achtergrond en uitgangspunten delen en veelal een vergelijkbare puberteitsontwikkeling doormaken. Door een context te creëren waarbinnen de jongeren buiten de hokjes van hun eigen 'scenes' ongedwongen ideeën kunnen uitwisselen en talenten kunnen delen, zorgt het Straat-Tori Festival voor een unieke plek waar duurzame verbindingen tot stand kunnen komen.

 

Extra toelichting

Straat-Tori is een totaal festival dat is opgedeeld in vier festivalmomenten. Deze Straat-Tori’s zullen maandelijks plaatsvinden. Dit betekent in totaal vier edities, waarvan de eerste drie edities in aanloop zijn voor het Finale Straat-Tori Festival dat medio december plaatsvindt. De Straat-Tori’s zullen als een platform dienen voor verschillende kunstdisciplines, met als belangrijk leidraad de eigen verhalen en belevingswereld van de jongeren. Onder verschillende kunstdisciplines wordt verstaan: muziek, performances, poëtry, film, storytelling, visual arts, dj-en en voordracht. Maandelijks wordt aan de hand van een door jongeren zelf gekozen thema een middag -of avondprogramma ontwikkelt die het midden houdt tussen een mini-festival en een theatrale jam-sessies, bestaande uit een reeks korte performances, acts en presentaties van de jongeren zelf, die onder professionele coaching zelf performances ontwikkelen. De jongeren worden begeleid door een professioneel team van RIGHTABOUTNOW INC, artistieke coaching en eindregie, productie en publiciteit. Het finale Festival in december is iets groter qua opzet. Het programma zal bestaan uit highlights uit de vorige drie tori's plus aanvullende extra programmering: professionele muziek, dans of spokenword van Nederlandse bodem. De programmering wordt door een jongerenredactie vormgegeven, onder begeleiding van RIGHTABOUTNOW INC.

Het Straat-Tori Festival is ontstaan vanuit de behoefte om creatieve jongeren/scholieren uit zeer uiteenlopende 'scenes' bij elkaar te brengen en om hun verhalen te vertellen. Het gaat om jonge mensen die gemeen hebben dat ze bewust staan in, en genieten van, onze caleidoscopische wereld. Tussen de jongeren onderling is er vaak nauwelijks uitwisseling terwijl ze dezelfde grootstedelijke achtergrond en uitgangspunten delen en veelal een vergelijkbare puberteitsontwikkeling doormaken. Door een context te creëren waarbinnen de jongeren buiten de hokjes van hun eigen 'scenes' ongedwongen ideeën kunnen uitwisselen en talenten kunnen delen, zorgt het Straat-Tori Festival voor een unieke plek waar duurzame verbindingen tot stand kunnen komen. De ambitie voor de toekomst is om het Straat- Tori Festival jaarlijks te laten terugkomen en qua inhoud verder te verdiepen. Uit ervaring met werken met jongeren weten we dat het belangrijk is om een project in een procesmatige format te gieten en voort te zetten. Wij beginnen dit jaar met de eerste editie en wij willen graag in 2017 het vervolg kunnen vormgeven en realiseren.

 

 

Bijdrage aan de prioriteiten: )
Hoort bij doelstelling Activiteiten uitbreiden (?)
Financiële dekking:
  • Gebiedsbudget: 5.000,00

Is dit een goed project?

Vind je het waardevol als dit project in 2019 wordt uitgevoerd?

Er kan niet meer gereageerd worden

2 project-updates

Maureen Linthout

Project volgens planning

De Straat-Tories zijn over IJburg getrokken en hebben verschillende verhalen verteld en op de planken gebracht.
14-sep.-2017 12:34

Maureen Linthout

Project afgerond

De Straat-Tories zijn over IJburg getrokken en hebben verschillende verhalen verteld en op de planken gebracht.
29-jan.-2018 15:56
12 reacties

Enquêteurs gebiedsplan 2017

Ja mits...: Jongerenwerker Ijtopia: 'Dit is een goed project voor tieners. Talentontwikkeling is voor hen erg belangrijk. Echter, de meerderheid van de oudere groep jongeren die bij Ijtopia komt zal hier niks in zien. Ze willen werken en niet meer meedoen aan 'leuke projectjes'.
4-okt.-2016 13:04

Enquêteurs gebiedsplan 2017

Ja: Abdel: 'Zelf vind ik comedy heel leuk, dus ik vind het zeker interessant. Helaas heb ik al zoveel activiteiten dat ik er nu niet aan mee zou kunnen doen. Ik ben wel wat anders dan mijn vrienden. Zij zouden er denk ik niet aan meedoen'
4-okt.-2016 13:10

Enquêteurs gebiedsplan 2017

Ja: Vroeg aan Jayson (17jr) wat hij zou willen zien voor jongeren in de buurt: "Ik zou wel een festival voor jongeren willen, met muziek van deze tijd. Ook om andere bewoners op Ijburg te leren kennen. Iedereen woont heel verspreid, het zou een mooie manier zijn om mensen bij elkaar te brengen. Plus een Lees meer
4-okt.-2016 13:11

Enquêteurs gebiedsplan 2017

Nee: Mo: 'Ik heb daar niet zoveel mee. Ik zit al op voetbal, dat is genoeg'
4-okt.-2016 13:16

Enquêteurs gebiedsplan 2017

Ja: Fouad: 'Ijburgcollege is een creatieve school waar een grote groep jongeren zit die hier wel interesse in heeft. Maar ik heb er zelf geen tijd voor.'
5-okt.-2016 17:06
Wil je reageren? Meld je dan aan.