headerbeeld

 

Gebiedonline, Hallo IJburg en IRMA

Hallo IJburg maakt onderdeel uit van de coöperatie Gebiedonline. De coöperatie verzorgt alle techniek voor Hallo IJburg. Samen onderzoeken we op dit moment de toepasbaarheid van een privacy-innovatie: IRMA *.

Wat is IRMA?

IRMA is een app voor je telefoon. In deze app kan je gegevens over jezelf bewaren. Alleen jij bepaalt wie je welke gegevens wilt laten zien. Je kan er alles over lezen op de website irma.app of bij de Privacy by Design Foundation. Of bekijk een andere bron op Internet. Er is veel over te vinden.

Ga naar https://privacybydesign.foundation/download/ als je de app wilt installeren.

Wat kan je met IRMA op Hallo IJburg?

Je kan de IRMA-app gebruiken om een nieuw account aan te maken, of om bij een bestaand account een logincode te krijgen, zodat je nooit meer een wachtwoord hoeft te gebruiken.

  • Een account aanmaken
    Als je nog geen account hebt op Hallo IJburg, kan je met je IRMA-app een account aanmaken. Je moet daarvoor wel al een e-mailadres in je IRMA-app hebben. Op dit moment accepteren we alleen e-mailadressen die zijn uitgegeven door de Privacy By Design Foundation. Nadat je dit e-mailadres hebt verstrekt aan Hallo IJburg en je jouw naam hebt ingevoerd, krijg je een unieke logincode in de app waarmee je bij je volgende bezoek kan inloggen. Dit kan je doen op de IRMA-registratiepagina.

  • Logincode ontvangen
    Als je al een account hebt op Hallo IJburg, log dan eerst in met je huidige wachtwoord. Klik op de IRMA-knop direct na het inloggen en ontvang een unieke logincode. Vanaf dat moment mag je je wachtwoord vergeten, en kan je altijd inloggen met jouw IRMA-app. Hiervoor moet je voorlopig de speciale inlogpagina gebruiken. 

 

Wat vind je ervan?

Laat ons svp weten wat je ervan vindt, via een berichtje.

Wat zijn de volgende stappen?

We gaan meer attributen toevoegen. We bieden binnenkort de mogelijkheid om in de IRMA-app te registreren waar je woont en/of werkt. Dit doen we per 4-cijferig postcodegebied. Hoe gaan we dit doen? Je kan zelf op Hallo IJburg aangeven waar je woont en/of werkt. Iemand anders die in hetzelfde postcode-gebied woont en/of werkt, mag vervolgens bevestigen dat jij hier ook woont en/of werkt. Zodra dit is gebeurt, kan je deze attributen opnemen in de IRMA-app. Hiermee komen deze attributen beschikbaar voor andere partijen die dit willen gebruiken. Je kan die partijen dan jouw gevalideerde postcode verstrekken, maar je kan er ook voor kiezen om alleen je wijk of stad te onthullen.

Heb je in de zomer van 2019 meegedaan als tester?

In dat geval heb je in jouw IRMA-app attributen staan die zijn uitgegeven door DEMO Gebiedonline. Deze zijn nu niet meer bruikbaar en kan je het beste verwijderen.

--

* Gebiedonline voert dit onderzoek uit samen met Waag technology & society. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project DECODE.