Bericht

Start bouw brug tussen Jonas en Four Elements Hotel

Geplaatst op 3 oktober 2023, 11:28 uur
Illustration

We bouwen een voetgangersbrug over de Polygoongracht tussen Jonas en het Four Elements Hotel. Dit doen we tussen eind september 2023 en half april 2024. Het gaat om een stalen brug met een houten wegdek en stalen anti-slipstroken. Tijdens de bouw is er geen doorvaart mogelijk.

Overlast
De brug komt tussen woningen en een hotel. Dat betekent dat bewoners overlast kunnen hebben van de werkzaamheden. We proberen dit zo klein mogelijk te houden. We gebruiken bijvoorbeeld een geluidsarme en trillingvrije manier om de fundering van de brug te maken. Ook gebruiken we een betonnen bak om de pijlers van de brug op te laten rusten. We hebben daardoor geen damwanden nodig. Dat scheelt veel overlast. De sloop van het stuk kade kan wel extra geluid geven. Alle werkzaamheden zijn dichtbij de woningen. Hierdoor kunnen ook normale bouwgeluiden overlast geven. Dat kunnen we helaas niet voorkomen.

Werktijden
De werktijden zijn van 7.00 tot 17.00 uur. Voor sloopwerkzaamheden geldt een uitzondering. Daarmee starten we pas vanaf 8.00 uur in de ochtend.

Bouwterrein en bouwverkeer
We werken vanaf pontons in het water. Ook liggen de pontons voor opslag en de bouwkeet aan de kade. We voeren een groot deel van de materialen aan per schip. Deze vaart via de sluis naar de bouwplaats. Er zijn daardoor in de directe omgeving geen verkeersmaatregelen op straat nodig.

Geen doorvaart mogelijk
Tijdens de bouw van de brug is er geen doorvaart mogelijk over de Polygoongracht. We leiden vaarverkeer om. Dit geven we met borden aan.

Ontwerp brug
De brug krijgt een stalen draagvorm met een houten brugdek. Het ontwerp van de stalen vorm sluit aan bij het ontwerp van de andere bruggen over de Polygoongracht. We brengen op het houten brugdek antislip-strips van staal aan met teksten. IJburgers hebben deze teksten bedacht en uitgekozen. De nieuwe brug is daarom door en voor alle IJburgers. De teksten staan op halloijburg.nl/brugtekst

Contact
Denise Peroti, omgevingsmanager 
06 1069 8899
d.peroti@amsterdam.nl

Deel dit: