Doe en kies je mee?

Nadat in het voorjaar via een online en fysieke stemming twee thema’s zijn gekozen, is het nu tijd om deze grote thema's om te zetten in concrete projecten die passen bij IJburg. De winnende thema's zijn Duurzame inrichting van natuur en omgeving en Bevorderen van circulariteit.

Op donderdagavond 7 november nodigen we alle IJburgers uit om actief mee te denken en te kiezen voor een project dat onze wijk gezonder, groener of circulair maakt. Bewoners gaan met elkaar en met experts in gesprek over de projecten die bij deze thema's passen, waarbij de volgende vragen worden gesteld:
1 • Welk probleem lost IJburg op met jullie idee? 2 • Welke IJburgers hebben hier wat aan? 3 • Wat zijn de geleerde lessen op andere plekken met dit project? 

Met de uitkomsten van deze participatie-avond kunnen er vervolgstappen worden gezet om het project te concretiseren en te toetsen op haalbaarheid. Dit doen we samen samen met de Stadsdeel Oost en Amsterdam Green Campus. 

Meld je hier aan

Wanneer: donderdag 7 november  

Waar: Community Center Pampuslaan nr.12

Tijd: 19:00 - 21:00 uur

Duurzaamheidsfonds IJburg

De eerste bewoners van IJburg hebben bij de koop van hun woning een bijdrage geleverd aan het duurzaamheidsfonds voor IJburg. De ontwikkelaars hebben voor elk verkochte woning een bedrag opzij gelegd en bewaard. In totaal is 450.000 euro beschikbaar. Het geld heeft lang op de plank gelegen en het is de hoogste tijd om het uit te geven.

Inmiddels wordt het fonds beheerd door de Stichting Natuurlijk IJburg. Voor het vinden van een geschikte bestemming is een kernteam samengesteld van bewoners en stadsdeel Oost. 

Criteria

Voor het uitgeven van het geld van het Duurzaamheidsfonds zijn een aantal criteria opgesteld: 

  • Financieren van één nieuw project (geen co financiering van bestaande projecten, of heel veel kleine projecten)
  • Elke inwoner van IJburg heeft toegang tot/profijt van  dit project
  • Project staat in teken van duurzaamheid en klimaat
  • Project is ontstaan door participatie met bewoners en ondernemers van IJburg
  • Project moet bijdragen aan bewustwording/gedragsverandering  op het gebied van klimaat

Wil je meer informatie of wil je meedenken? Stuur dan een e-mail naar info@natuurlijkijburg.nl. Voor een vraag aan de gemeente kan je mailen met Martien van Rijn, Stadsdeel Oost, m.van.rijn@amsterdam.nl. 

IJburg stemt over duurzame onderwerpen

Als eerste stap om IJburgers te vragen welke duurzame onderwerpen zij belangrijk vinden, heeft de Kerngroep in het voorjaar van 2024 een stemronde gehouden. IJburgers konden online hun stem uitbrengen, en tijdens buurtbijeenkomsten is er ook persoonlijk om hun mening gevraagd. Uiteindelijk kwamen twee thema’s als winnaar uit de bus:  
1. Duurzame inrichting van natuur en omgeving  
2. Bevorderen van circulariteit  

Op basis van deze twee thema’s vindt op 7 november 2024 een bewonersavond plaats waar een aantal projecten en ideeën worden gepitched met de vraag of die op IJburg zouden passen. De aanwezige bewoners worden uitgenodigd actief mee te denken en hun mening te geven.


De stemming is gesloten