Project
Idee

De Buurtcamping IJburg

Geplaatst op 10 februari 2021, 13:10 uur

Deze zomer wordt een park in jouw buurt voor één weekend omgetoverd tot Buurtcamping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is – ongeacht achtergrond, inkomen of geloofsovertuiging. Als het kan met kamperen, maar als dat niet mogelijk is zonder kamperen.

Drie dagen lang wordt het park om de hoek een klein dorpje middenin de grote stad. Bewoond door alle types die de buurt rijk is: jong en oud, arm en rijk, alleen of met 6 kinderen en met en zónder dak boven het hoofd. ‘De ideale samenleving’ zoals het Parool ons ooit noemde. Op de camping is iedereen gelijk en ontstaan gemakkelijk ontmoetingen. Want met die pleerol onder de arm zien we er allemaal even knullig uit...

Daarom zoeken we buurtverbinders, organisatietalenten en aanpakkers die zin hebben om zélf een mooie Buurtcamping te organiseren op IJburg.

 

 

Toelichting

Ook in de zomer van 2020 namen ruim 1100 Amsterdammers deel aan een Buurtcamping. We begonnen met het organiseren van reguliere Buurtcampings maar al snel bleek dat kamperen er niet mogelijk was.

Maar, de camping teams herpakten zich snel en met ondersteuning van de landelijke Buurtcamping zijn er in 4 Amsterdamse parken Buurtcampings zonder kamperen georganiseerd met het thema: ‘Thuis: de ideale vakantiebestemming’. Vol online en offline activiteiten, binnen de doelstellingen van De Buurtcamping.

En uiteindelijk organiseerden  we in augustus toch nog 1 Buurtcamping mét kamperen in het Gaasperpark! Geheel coronaproof en met medewerking van Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat EEN MIX AAN KAMPEERDERS
1/3 van de plekken is gereserveerd voor mensen met een laag inkomen. 1/3 voor vrijwilligers en 1/3 voor betalende kampeerders.
VOOR EN DOOR DE BUURT
De Buurtcampings worden georganiseerd door actieve en betrokken buurtbewoners. En je kunt alleen blijven kamperen als je uit de buurt komt.
KLEINSCHALIG
Een Buurtcamping heeft maximaal 100 tentplekken waarop maximaal 300 buurtbewoners blijven kamperen. Zo verdwijn je als individu niet in de massa.
BETAALBAAR
Een vakantie in eigen park moet voor iedereen toegankelijk zijn en daarom zijn de activiteiten gratis en zorgen we dat het eten en drinken betaalbaar is.
ACTIVITEITEN
Buurtbewoners, lokale organisaties en ondernemers organiseren allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, natuur, eten, sport en ontspanning.
LEAVE NO TRACE
We gaan respectvol om met de omgeving. Op maandag zie je aan niets meer dat er dat weekend een gezellige camping was.

Deel dit:
1 reactie

Jet Kragt

Ja wil graag helpen organiseren
wo 22 december 2021 20:35
Wil je reageren? Meld je dan aan.