Project
Init.

Voedselbossen voor Strand- en Buiteneiland

Geplaatst op 8 juni 2020, 21:24 uur

Amsterdam wil graag groener, duurzamer en rainproof worden. En liefst energiepositief in 2025. Tegelijkertijd wordt ook de vraag naar meer groen op IJburg van de huidige bewoners sterker. Een eenvoudige manier om je CO2 voetafdruk snel te verlagen, is lokale groenten en fruit biologisch te verbouwen. Met liefde geteeld voor en door IJburgers. Slow Food. 

Een Voedselbos op de nieuwe eilanden van IJburg II, waar de gelaagdheid van de natuur tot zijn recht kan komen, is een mooie vorm hiervoor. Een groene oase dicht bij huis die de lokale biodiversiteit versterkt en die jaarrond via oogstaandelen voedsel levert aan IJburgers en lokale restaurants. Verse bijzondere rassen van vlak om de hoek. 

Het voedselbos kan worden gecombineerd met een kleine kwekerij voor eenjarigen en vaste planten. Een groene oase voor en door IJburgers. Ontspannen en zinvol werk vlakbij bij huis. Ook natuureducatie voor jong en oud kan hier een plek krijgen. Lesprogramma’s, wandelingen en themamiddagen brengen vermaak en levendigheid op Strand- en Buiteneiland. In samenwerking met de faculteiten biologie van de UvA en HvA kunnen programma’s worden opgezet om de stadsnatuur in wording te onderzoeken.

Wij, Sanne van de Graaf en Manuela Smith, willen graag samen met jullie een Voedselbos voor Strandeiland aanleggen, met als vergezicht een vaste locatie op Buiteneiland. Door waar het kan al te starten op de bouwrijp wordende grond van Strand- en Middeneiland doen we ervaring op met het telen van gewassen op nieuwe zandgrond. Zo bouwen we een assortiment vaste planten en struiken op, terwijl we met de éénjarige teelt meteen vanaf jaar één groenten en fruit van eigen bodem kunnen bieden. We voelen ons geïnspireerd door de Fruittuinen van West en hebben iets soortgelijks voor ogen. Over dit plan en de mogelijkheden voor ondersteuning zijn we in overleg met de gemeente. 

Wil je meedenken en vooral meedóen met dit initiatief laat je dan horen via voedselbosstrandeiland@gmail.com

Sanne van de Graaf is initiatiefnemer van meerdere groen- en duurzaamheidsprojecten op IJburg waaronder BioBlij, een initiatief dat wekelijks regionaal biologische groenten en fruit leverde aan vele gezinnen op IJburg.  

Manuela Smith is groen- en zonne-energie liefhebber met ruime ervaring in moestuinieren en permacultuur en samen met Sanne initiatiefnemer van Voedselbos Strandeiland.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Illustration
 
Deel dit: