Project in gebiedsplan 2019

IJburg Schoon

Geplaatst op 31 oktober 2018, 15:53 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

VOORLOPIG BESLUIT: Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Een mooi project, gestart in 2018. Voor de voortzetting is €20.000,- aangevraagd, dit wordt toegekend onder de voorwaarde dat het initiatief op zoek gaat naar cofinanciering

IJburg is een prachtige en unieke wijk in volle ontwikkeling, waar we met elkaar goed voor moeten zorgen. Ook als het gaat om de vervuiling en het zwerfafval op straat, veelal in de buurt van onze natuurschat: het water. Wij, bewoners van IJburg, hebben daarom in 2017 de handschoen opgepakt om onze wijk schoner te krijgen. In 2018 is de werkgroep ‘IJburg Schoon’ met financiële en praktische steun van het Stadsdeel uitgegroeid tot een beginnende beweging. We willen de handschoen aanhouden om de beweging te laten groeien, meer sympathisanten een rol te geven en daarmee het 'zelfreinigende vermogen' van onze wijk letterlijk en figuurlijk te faciliteren. We zien een grote kans en belangrijk momentum om nú de sympathie van de IJburger om te zetten in acties teneinde de vervuiling een halt te roepen en schone straten, schoon groen en schoon water een vanzelfsprekendheid te laten zijn in onze sterk groeiende wijk.

Toelichting

Het unieke IJburg verdient het om schoon te zijn
IJburg is een prachtige en unieke wijk in volle ontwikkeling, waar we met elkaar goed voor moeten zorgen. Ook als het gaat om de vervuiling en het zwerfafval op straat, veelal in de buurt van onze natuurschat: het water. Houden we IJburg schoon, dan dragen we bij aan plezierig en veilig wonen, werken, winkelen, spelen en sporten. Los daarvan zorgen we hiermee voor de rijke natuur van flora en fauna waardoor we op IJburg worden omringd, zoals het Diemerpark en het IJmeer.

Wat hebben we gedaan in 2018?
Wij, bewoners van IJburg, hebben daarom in 2017 de handschoen opgepakt om onze wijk schoner te krijgen. In 2018 is de werkgroep ‘IJburg Schoon’ met financiële en praktische steun van het Stadsdeel uitgegroeid tot een beginnende beweging: mensen die horen van het initiatief spreken zowel hun sympathie als hun frustratie uit over het zwerfafval op straat, het Facebook-account geniet veel belangstelling, de werkgroep is groeiende met zo’n elf deelnemers en op het moment van schrijven is een educatief en creatief scholenproject gaande, waaraan het IJburg College en vijf basisscholen deelnemen. Als werkgroep hebben we een missie geschreven om de schoonste wijk van Amsterdam te willen zijn.

Nu is het moment om door te pakken.
We willen de handschoen aanhouden om de beweging te laten groeien, meer sympathisanten een rol te geven en daarmee het 'zelfreinigende vermogen' van onze wijk letterlijk en figuurlijk te faciliteren. We zien een grote kans en belangrijk momentum om nú de sympathie van de IJburger om te zetten in acties teneinde de vervuiling een halt te roepen en schone straten, schoon groen en schoon water een vanzelfsprekendheid te laten zijn in onze sterk groeiende wijk.

Gewenst resultaat Wat zijn onze plannen voor 2019?
Participatie en eigenaarschap door de gemeenschap krijgen we voor elkaar met twee hoofdlijnen: intensieve communicatie en actieve samenwerking. We moeten duidelijk maken waar we samen, als gemeenschap, voor staan. En met elkaar steken we de handen uit de mouwen. Onder de hoofdlijnen vallen een viertal kernactiviteiten (de omvang van de totale aanvraag is opgebouwd uit deze vier activiteiten):

1. Communicatie en bewustwording voor de hele gemeenschap. Het netwerk van sympathisanten moet sterker groeien en de boodschap moet worden gedeeld. Iedereen moet zijn “eigen straatje schoonhouden”. In IJburgse media en buiten op straat zullen we positieve uitingen tonen waarin IJburgers bezig zijn de wijk schoon te houden. En soms zitten er beelden tussen waarvan we schrikken en die ons doen realiseren waarom we bestaan. De werkgroepleden van IJburg Schoon zijn het kloppende hart en aanjager van de communicatie.

2. De samenwerking met de scholen zal worden voorgezet en doorgezet tot een participatie van 100%. De basis hebben we gelegd, nu moet de adoptie van het gedachtegoed worden verankerd in het onderwijs. Waaraan we denken is om scholen voor vakanties naast de binnenkant ook de buitenkant te laten opruimen, educatie meer te verankeren, schooljeugd oplossingen aan te laten dragen en aansluiting te zoeken bij de avondvierdaagse.

3. Een samenwerkingsplan met winkels, restaurants, kinderopvang, sportscholen en sportverenigingen zal onze prioriteit krijgen. Dit is bij elkaar een belangrijk netwerk en kan een significant effect hebben op de schoonheidsgraad. Afval op de sportvelden (in de natuur) is een groot probleem. Er is reeds contact met de watersportvereniging over slimme innovatieve manieren om afval uit het water te krijgen. Wat betreft de winkels hebben we zeer geschikte spots in gedachten om mensen te bereiken met een uiting, waaronder een sticker op de deur naast de sticker welke creditcard wordt geaccepteerd.

4. We zullen buren en buurtbewoners alle hulp bieden hun buren te motiveren samen de eigen straat of een deel daarvan schoon te maken en te houden. Want samen is leuker dan alleen. Wij verzorgen per straat(deel) de eerste opruimactie, nemen knijpers en ringen mee die gehouden mogen worden en zorgen voor iets lekkers achteraf. Aan het eind van het jaar volgt een Schone-straat-wedstrijd. IJburg Schoon kan en zal zo ook bijdragen aan sociale binding.
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling Hogere kwaliteit van de leefomgeving (?)
Financiële dekking:
  • Gebiedsbudget: 20.000,00 - Budget maatschappelijk Initiatief
Deel dit:
4 project-updates toon alle updates

Marinus Knulst

17-dec-2019 15:17
Project volgens planning

IJburg Schoon gaat door in 2020. Voor een deel betreft dat de in 2019 nog niet afgeronde onderdelen. Nieuwe plannen voor 2020 worden binnenkort bekend gemaakt en ingediend. De Vis is een symbool geworden en prijkt de eerste maanden op een groot bord op de kruising van de Ringweg A10 en de IJburglaan...

Lees meer

0

Open de update in eigen pagina

Patricia Song

28-jan-2020 15:11
Project afgerond


0

Open de update in eigen pagina
39 reacties

Isabelle Berger

Ja
do 15 november 2018 15:33

Stefan Carpentier

Ja
wo 21 november 2018 20:46

dick simonis

Ja
ma 26 november 2018 10:28

Evelien de Roos

Ja
ma 26 november 2018 16:59

Carmen Melaan

Ja
di 27 november 2018 06:43
Wil je reageren? Meld je dan aan.