Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019
Idee

Vrouwencafé (Zeeburgereiland en IJburg)

Geplaatst op 30 oktober 2018, 20:09 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
Het voorstel heeft focus op buurtverbinding en draagt bij aan ontwikkeling van de buurt. Wordt ondergebracht in project Verbondenheid in de Sportheldenbuurt. Kosten nog nader bezien.

Dit is een maandelijks terugkerende informele activiteit voor vrouwen uit verschillende culturen op Zeeburgereiland en IJburg. Syrische, Eritrese en Nederlandse vrouwen komen bijeen en bepalen zelf wat ze willen doen. Vragen die aan bod komen zijn: Welke informatie hebben zij nodig mbt opvoeding, self-empowerment en buurtnetwerken leren kennen. Na het kennismaken en een begin van vertrouwen kunnen activiteiten meer diepgang krijgen.

Vrouwencafé richt zich op het versterken van de verbinding tussen vrouwen van diverse achtergronden; Statushouders, Nederlandse vrouwen en lokale formele- en informele (zorg- en welzijn) partners, met een sterke focus op een duurzame verbinding.
Juist vrouwen en gezinnen die leven van een inkomen onder de armoedegrens hebben baat bij een dergelijke Vrouwencafé, waar plezier maken samen gaat met het vergroten van het eigen netwerk.

Programma onderdelen zijn:
     • Welzijn en een gezonde leefstijl, weerbaarheidstraining, normen en waarden (‘je bent niet gek als je psychische hulp vraagt’), eenzaamheid, cultuurverschillen etc. Plezier maken is ook een belangrijk onderdeel van deze groep; muziek luisteren, zingen en dansen. Dit stimuleert de onderlinge verbinding en vertrouwen in elkaar. Op het programma staat ook een uitje naar het Vrouwencafé in Haarlem, zo kunnen de vrouwen hun netwerk buiten de Amsterdamse grenzen verbreden.


Naast de activiteiten voor de vrouwen is een belangrijk onderdeel empowerment en talentontwikkeling voor hun kinderen, dit zijn o.a.:
     • Kinderbiodanza, kinderen leren door middel van dans en beweging op een speelse manier hun emoties vrij te uiten. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en bevordert de sociale vaardigheden.
     • Creatieve kinderworkshops voor talentontwikkelingen.
Zo krijgen ook de kinderen van gezinnen met een kleine portomonee de kans om zich te ontwikkelen.

Gewenst resultaat 
De doelstelling van het Vrouwencafé is om een zelfzorggroep van vrouwen te ontwikkelen om zo een duurzame verbinding tussen buurtbewoners en andere formele- en informele partijen te bevorderen. Empowerment van vrouwen die op de armoede grens- en eenzaamheid leven, zodat ze elkaar met raad en daad kunnen steunen. Het resultaat is een versterkte dynamiek tussen vrouwen uit Zeeburgereiland en IJburg (en Haarlem). De vrouwen leren elkaar en elkaars netwerken beter kennen.

Planning:
12 keer: Maandelijks terugkerende activiteit op Zeeburgereiland voor buurtmoeders en vrouwen van Zeeburgereiland en IJburg.
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Financiële dekking:
  • Gebiedsbudget: 5.690,00 - Specificering: Huur ruimte voor bijeenkomsten:€2200 Onkosten programmering en kinderworkshop:€2242 Organisatie, coördinatie en werven deelneemsters:€1248
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 20 reacties

Ellen Weers

ma 12 november 2018 09:40
Ja

Eva van Zijl

wo 14 november 2018 11:45
Ja

Sander Wennekes

do 15 november 2018 07:37
Ja

Liane Cornelissen

za 24 november 2018 18:08
Ja

Evelien de Roos

ma 26 november 2018 17:06
Ja