Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019

Groen moet je doen!

Geplaatst op 29 oktober 2018, 22:31 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

VOORLOPIG BESLUIT

Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland


ARGUMENTATIE:
Vergroening is een blijvend thema op IJburg. Voor dit voorstel is nog geen uitgewerkte begroting beschikbaar. In de loop van het jaar kan samen met de gebiedsmakelaar van het stadsdeel gekeken worden of dit voorstel verder kan worden uitgewerkt tot een concreet en haalbaar projectvoorstel.

 

IJburg is best heel stenig. Er staan wel bomen maar doordat de wijk relatief jong is en wellicht ook door de wind (met in de begin jaren veel schurend zand) hebben de bomen tot nu toe nog niet echt body gekregen. Het is een veelgehoorde klacht dat IJburg niet groen genoeg is. IJburg kan wel wat meer groen gebruiken voor de uitstraling, het bufferen van regenwater en voor het zuiveren van de lucht!
Ik wil mensen bij de hand nemen hoe ze hun directe omgeving kunnen laten vergroenen. Dus door het aanvragen van subsidies voor groene gevels en daken, door mensen een geveltuin te laten aanvragen bij de gemeente of een boomspiegel te adopteren.
In 2017 hebben we dat in de Ben van Meerendonkstraat gedaan. En wat is het resultaat prachtig! Veel mensen waren enthousiast en hebben meegedaan! In 2019 willen we de Johan Huijsenstraat en de Marius Meijboomstraat aanpakken. 

We gaan bewoners, Vve en corporaties bezoeken om ze uit te dagen de Johan Huijsenstraat en de Marius Meijboomstraat groener te maken. In navolging op ons eerdere succes in de Ben van Meerendonkstraat in 2017 (zoals de man op de foto zei: "heb ik eindelijk plek voor mijn roos uit mijn thuisland") gaan we als een (groene!)olievlek door de buurt. 

We organiseren een event om na aanleg van de geveltuintjes een gezellige burendag alle tuintjes mooi te voorzien van planten. Op deze dag maken we ook de straat schoon. Belangrijk is dat buren de buren leren kennen! En zo ook anderen uitdagen om een geveltuin aan te leggen. 

Toelichting

Wat we willen doen is onze ervaringen in de Ben van Meerendonkstraat als een (groene!) olievlek over IJburg te laten uitspreiden. Via de Johan Huijsenstraat willen we de Marius Meijboomstraat vergroenen. Beide zijn ook straten met zeer weinig groen. Ter plaatse van De Witte Kaap, een behoorlijk langgerekt gebouw aan het einde van de Marius Meijboomstraat, staan zelfs geen bomen! De Witte Kaap heeft zelfs ‘geveltuinen’ in dezelfde stijl als het gebouw: witte kiezels. Wij willen bewoners enthousiasmeren en stimuleren om hun straat te vergroenen. Want groen maakt blijer, groen ont-strest, groen doet ontmoeten, groen zuivert en groen buffert.

Gewenst resultaat Meer groen: geveltuinen, groene gevels, groene daken, beplante boomspiegels.

Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
24 reacties

Kathelijne van der Molen

Ja
di 13 november 2018 12:32

Johan Vlug

Ja: IJburg is inderdaad nogal stenig. Het zou best wat groener mogen.
di 13 november 2018 14:47

Stefan Carpentier

Ja
wo 21 november 2018 20:34

Linda Vosjan

Ja: straat voor straat, blok voor blok groener maken totdat hulp niet meer nodig is en mensen het lekker vanzelf doen
ma 26 november 2018 09:50

Evelien de Roos

Ja
ma 26 november 2018 17:08
Wil je reageren? Meld je dan aan.