Dit project is gestopt
Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019
Gestopt

Puber aan de kook

Geplaatst op 29 oktober 2018, 09:54 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland
Dit project is voorgesteld voor Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland, maar is niet opgenomen

ARGUMENTATIE:
Het voorstel sluit inhoudelijk aan bij het project 'Zo blijven wij gezond'. Mogelijk kan het in de loop van het jaar tot samenwerking komen.

Veel pubers eten teveel en bewegen te weinig. Vaak wordt dit gezien als de oorzaak van overgewicht bij jongeren. Toch weten wij dat kinderen met overgewicht ook vaak last hebben van faalangst, boosheid, eenzaamheid, een laag zelfbeeld, concentratie- of weerbaarheidsproblemen. Daarom willen wij een puberkookcafe starten waarin wij pubers leren gezond te koken en gezamelijk te eten, terwijl ze inzicht krijgen in zichzelf. Door ouders en school te betrekken in het proces, zetten we de eerste stap tot een gezonde en zelfbewuste leefstijl.

Doelgroep:

* Jongeren/tieners van 12 tot 17 jaar die mee willen doen aan ons project en:

 • last hebben van hun overgewicht
 • dreigen uit te vallen op school (verzuim, slechte cijfers, storend gedrag op school)
 • een ouder hebben die ziek is of niet in staat is om gezond te koken, te helpen met school en/of sportclub
 • opvallen in de buurt of op school door ongewenst sociaal gedrag

* Ouders van een puber, die het moeilijk vinden om op een positieve manier hun kind op de middelbare school te begeleiden (en waarvan hun kind een probleem in de wijk kan worden)

Wat gaan we doen:

 • Recept uitzoeken, boodschappen doen, koken, tafelen en opruimen.
 • Samen koken en eten (er wordt veel aandacht besteed aan voeding, gezondheid en het belang van gezamelijk eten)
 • Opstellen van persoonlijk plan met te behalen doelen (leren over kwaliteiten, hoe je voor jezelf opkomt, hoe je doorzet, wat je leuk vindt en hoe je goed voor jezelf zorgt)
 • Ouders betrekken dmv persoonlijk contact, thema avonden over "praten met je puber", opvoedspreekuur
 • Afscheidsdiner met ouders wordt verzorgd door de pubers
 • Deelnemers krijgen kookboek met de zelfgemaakte recepten mee naar huis
 • Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken, mogen de groep jongeren halverwege een vriend of kennis meenemen.
 • Hulp bieden bij aanmelden van sport, bijbaantje of stage dmv ons netwerk, contact met ouder kindadviseurs, sportinstellingen die meewerken en halloijburg

Puberkookcafe zoekt contact met IJburg College, MCO en Cburg College. En zal het onder de aandacht brengen in plaatselijke bladen, halloijburg, bij Dynamo en Ouder- en kind team. De doelgroep zijn de jongeren waarvan de ouders een laag inkomen hebben en behoefte hebben aan een gezonder en gelukkiger leven.

Per jaar bereiken we minimaal 24 pubers en 24 volwassenen (ouders)

 

Toelichting

De pubers gaan 8 weken koken en samen met elkaar eten. Naast het leren gezond leven, proberen we hen op een informele manier te inspireren en helpen om hun netwerk te vergroten zodat ze gemakkelijker bijvoorbeeld een bijbaantje/stage vinden, op een sportclub gaan of een hobby zoeken.

Na een maand organiseren we een terugkombijeeenkomst om samen te eten en te evalueren. En zullen via mail, app en facebook contact houden met ouders. Indien nodig zorgen we voor vervolg hulp en verwijzing naar een voedingsdeskundige.

Ons streven is 3x per jaar een groep starten, van 8 kinderen. Groep najaar: sept/okt, groep winter: jan/feb, groep voorjaar: april/mei.

Gewenst resultaat 
Pubers met overgewicht (en hun ouders), op een laagdrempelige manier motiveren om het anders aan te gaan pakken zodat ze gezond gaan eten, bewegen, voelen dat ze vrienden hebben, zich minder eenzaam voelen, zelfvertrouwen hebben, weerbaar zijn, een baantje gaan zoeken en tevreden zijn met zichzelf. Kortom: blije IJburgse pubers. Ouders hulp bieden die de opvoeding met hun puber lastig vinden.
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Financiƫle dekking:
 • Gebiedsbudget: 7.500,00 - kosten communicatie, werving van deelnemers, mankracht (kok en coach) ingredienten, huur ruimte. Drie projecten per jaar. Indien de kosten te hoog zijn, dan hopen wij via fondsenwerving of derden het aanvullende gedeelte vergoed te krijgen. Het zal tussen de 5000 en 10.000,- liggen.
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 6 reacties

iSiZ iSiZ

di 6 november 2018 14:56
Ja

Judith van der Blom

wo 14 november 2018 17:55
Ja

C D

wo 14 november 2018 18:00
Ja

Sander Wennekes

do 15 november 2018 06:21
Ja: Erg belangrijk voor gezondheid en sociale cohesie jongeren in een leeftijd waar te weinig aandacht voor is op IJburg en Zeeburg. Daarnaast erg goed dat ouders betrokken worden bij gemeenschappelijke afsluiting.
Mooi project. Goed uitgewerkt.
Heb daar vertrouwen in.

Linda Vosjan

ma 26 november 2018 09:53
Ja