Projectvoorstel voor gebiedsplan 2019

IJburg by Boat

Geplaatst op 29 oktober 2018, 09:34 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

VOORLOPIG BESLUIT

Dit project wordt niet voorgedragen voor het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland


ARGUMENTATIE:
Het initiatief IJburg by Boat is een leuk en herkenbaar voorstel. Het voorstel voor toeristisch vervoer over het water rond IJburg kan echter geen onderdeel uitmaken van het gebiedsplan omdat passagiersvervoer over het water in Amsterdam een commerciële en sterk concurrerende bedrijfstak is. Hierdoor is het niet mogelijk om een individueel initiatief voor een rondvaartsloep financieel of op andere wijze te ondersteunen.

INLEIDING

IJburg is een unieke wijk en watergebied dat je zeker ook een keer vanaf het water moet zien. Als je op IJburg woont en geen eigen boot hebt is dat niet mogelijk nu.  Grote groepen architecten en toeristen komen uit de hele wereld kijken naar het IJburg’s wereldwonder. Ook deze krijgen een heel ander perspectief aangeboden als ze met een boot langs de oevers van IJburg kunnen varen. En ook onze jongste bewoners moeten zeker de kans krijgen om met de hele klas IJburg van een andere kant te bekijken maar ook de flora en fauna te bestuderen die zich in dit waterrijke gebeid ontwikkelt. Daarom willen we een rondvaartboot in de vaart brengen. Of eigenlijk meer een rondvaart sloep. Dat past beter bij de identiteit van IJburg en het af en toe woeste Markermeer.

 

DOELGROEPEN

Bewoners - Toeristen - Scholieren - Professionals

Voor bewoners is het een manier om hun eiland vanuit een ander perspectief te zien en om de natuur rond IJburg te leren kennen. Toeristen die in de stad verblijven of in een van de hotels op IJburg en andere geïnteresseerden kunnen via de rondvaarten kennis maken met onze unieke wijk. Gebouwd op kunstmatige eilanden in het IJmeer, met bijzondere stadsarchitectuur, met prachtige bruggen en unieke kanalen. Er is voor toeristen en professionals veel te zien en te vertellen over IJburg. De komende jaren kun je ook de ontwikkeling van IJburg 2 zien vanaf het water. De meeste scholieren zijn IJburgers vanaf hun eerste uur. Trots zijn en blijven op je wijk draagt bij aan een goede gemeenschap. Begrijpen waarom IJburg ontwikkelt is,wie zijn de ontwerpers en hoe gaat het met de natuur? Dat zijn vragen die leven bij de jeugd van IJburg.

DE SCHIPPERS

De schipper(s) zijn ervaren en wonen op IJburg. Ze kunnen veel vertellen over het ontstaan van IJburg, de natuur eromheen de architectuur en het leven op IJburg. Afhankelijk van het gezelschap kan een expert, architect of stads ecoloog, mee om de scholieren of architecten meer inhoudelijk voor te lichten.

DE BOOT

We willen een stoere schone elektrische boot die gedeeltelijk overdekt kan worden om het hele jaar te kunnen varen, zowel binnen IJburg als eromheen. De boot kan 20 passagiers meenemen en is geschikt voor het Markermeer.

INFRASTRUCTUUR

We hebben twee aanleg/op- en afstapplaatsen nodig. Het beste is als deze in de buurt van het openbaar vervoer liggen en een horeca gelegenheid. De haven van IJburg is minder geschikt aangezien deze achter de sluis ligt.  Blok 4 zou een bijzonder goede op en afstap plek zijn.

DE FINANCIEN

Zie hiervoor ook de bijlage. De conclusie is dat het project haalbaar is mits er enige subsidie wordt verstrekt in de opstart fase.

 

WAT WE VRAGEN:

 

Toelichting

Ijburg by Boat

Financieel

Investering:
Boot, ca 9 meter, electrische aandrijving, gedeeltelijk overdekt € 80.000

Aanleg steigers en stroom € 20.000

Totaal  € 100.000
 
Afschrijvingstermijn in jaren 8
Restwaarde 10% € 10.000

Exploitatie


Uitgangs gegevens:

prijs per persoon € 10,00
capaciteit boot 12
bezettingsgraad per rondvaart 60%
aantal weken in seizoen 30
aantal rondvaarten per dag 2
aantal dagen varen per week 5
kosten per rondvaart € 40,00

omzet per jaar  € 21600,00

kosten
 
salarissen schippers €12000,00

marketing en website € 9500,00

afschrijving  € 11250,00

onderhoud boot en stroom  € 8000,00

Resultaat - €19150,00 (negatief)
 
 
 
 
 

Gewenst resultaat rondvaarten rond en door IJburg met verhalen over ijburg door de schippers
Illustration
voorbeeld van een elektrische sloep
Bijdrage aan de prioriteiten:
Financiële dekking:
  • Stedelijk: 35.000,00 - bijdrage in opstart, marketing, aanlegplaats en afschrijving van de elektrische boot.
Deel dit:
16 reacties

jose van vliet

ja
ma 19 november 2018 19:55

Anne-Marie Rosén

Ja: Belangrijk dat ook mensen zonder een boot een dagje mee kunnen varen en ons prachtige eiland zien.
ma 19 november 2018 20:08

Stefan Carpentier

Ja
wo 21 november 2018 20:32

Linda Vosjan

Ja
ma 26 november 2018 09:54

Evelien de Roos

Ja
ma 26 november 2018 17:10
Wil je reageren? Meld je dan aan.