Projectvoorstel voor gebiedsplan 2018   

Repair Cafe IJburg

A
geplaatst op 23 september 17, 10:53 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland

Dit project is voorgesteld voor Gebiedsplan 2018 - IJburg en Zeeburgereiland, maar is niet opgenomen

ARGUMENTATIE: Waardevol bewonersinitiatief, dat voortbouwt op initiatief dat zich bewezen heeft op Ijburg. Er is een financiele bijdrage voor repaircafe's bij het stadsdeel beschikbaar. inhoudelijk mogelijk een interessante koppeling met komst nieuwe groep jonge bewoners op kavel 13A.

Het Repair Cafe is een laagdrempelige sociale, creatieve ontmoetingsplaats waar buurtbewoners voor een kleine (vrijwillige) vergoeding kapotte spullen zelf (kunnen leren) repareren onder deskundige begeleiding van lokale reparateurs. Inmiddels zijn er in Nederland en het buitenland al meer dan 1.000 Repaircafe’s en ook IJburg heeft er al enige tijd eentje die (meestal) op woensdagmiddag in de Flexbieb te vinden is. Naast het Repair Cafe is er op IJburg ook een klusservice van bescheiden omvang opgezet omdat veel mensen in onze wijk fysiek niet in staat zijn om naar het Repair Café te komen. In 2018 willen we dit geheel door vrijwilligers gedraaide initiatief een steviger basis geven en het bereik vergroten.

Toelichting:

Repair Cafe IJburg maakt onderdeel uit van Repair Cafe Nederland. We verdringen geen professionele reparatie-bedrijven. Het sociale, duurzame en educatieve aspect is belangrijkste focus. We redden apparaten van de sloop die vanwege kleine mankementen (kapot stekkertje of snoertje, verkeerd ingesteld programma e.a.) worden weggegooid. Buurtbewoners vinden het vaak te duur om een monteur te laten komen voor een heel klein dingetje en beschikken zelf niet over de ambachtelijke kennis om dit te repararen. Onze -vaak wat oudere reparateurs- nemen de tijd en moeite om samen met de mensen de apparaten te repareren. 

Gewenst resultaat: Doelen:
1. Het redden van honderden apparaten per jaar die anders blijven liggen en niet gebruikt worden.
2. Verwerven van meer en beter gereedschap. Het Repair Cafe heeft tot nu toe geen eigen gereedschap en leent gereedschap.
2. Publiciteit maken en opbouwen van het netwerk: alles gaat nu ad hoc en compleet zonder geld/middelen
3. onkosten Flexbieb (gebruikskosten locatie) en reparateurs (reiskosten, koffie) kunnen vergoeden
4. Een paar uur per week coördinatie in kunnen zetten


Dit om het bereik van het Repair Cafe te kunnen uitbreiden:
-Meer mensen en instellingen in de wijk die het Repair Cafe kunnen leren kennen, gebruiken en ook kunnen inschakelen op hun school. instelling, evenement e.a.
-De Repair Service uitbreiden naar 10 huisbezoeken per maand; 120 per jaar (nu ongeveer 1 per maand)
-Uitbreiding van de reparateurs-pool; naar 12 vrijwilligers, waaronder ook diverse statushouders die binnenkort op IJburg komen wonen (we zijn hierover al benaderd door Cluster Sociaal)
Bijdrage aan de prioriteiten:
Financiële dekking:
  • Stadsdeel: 4.000,00 - Voor publiciteit, gereedschap/voorzieningen, coördinatie. Grootste deel van dit bedrag is een investering in materialen en gereedschap. Omdat een deel van de reparateurs zelf kwetsbaar is (rolstoelers, chronisch ziek e.a.) zijn er wat voorzieningen die we willen treffen om het werken makkelijker te maken voor ze: oa mobiele gereedschapskisten.

Is dit een goed project?

Vind je het waardevol als dit project in 2019 wordt uitgevoerd?

Er kan niet meer gereageerd worden

10 reacties

Lieneke Koornstra - de Doelder

Ja
27-sep-2017 13:13

Marinus Knulst

Ja
2-okt-2017 11:05

Enquêteur gebiedsplan 2018

Ja: Door Joke
9-okt-2017 15:56

Josephine van Rosmalen

Ja
13-okt-2017 20:38

Han Ahlers

Ja
22-okt-2017 11:46
Wil je ook reageren? Meld je dan aan