Project

IJburg Schoon

Geplaatst op 18 februari 2017, 21:17 uur

IJburg een leuke Amsterdamse wijk? Jazeker! Een gezellig stukje Amsterdam? Ja ook! Een vieze stadswijk? Ja, helaas.
Ik erger me al langere tijd aan de enorme hoeveelheid zwerfvuil die er ligt. Nu is mijn motto dat je als je je ergert twee dingen kunt doen: in geval je er zelf niets aan kunt veranderen je verbazen, in geval je er zelf wel iets aan kunt doen er verantwoordelijkheid voor nemen. En dus wandel ik regelmatig rond met een vuilgrijper.

Hoeveel vuilniszakken ik sinds medio november 2016 heb gevuld? 68!
Op sommige plekken kan ik, nadat ik er drie dagen eerder was, alweer een halve zak vullen.

Wat ik zo allemaal opruim?
Blikjes. Plastic flesjes. Plastic zakjes (soms met hondenpoep erin). Patatbakjes. Sigarettendoosjes. Snoeppapiertjes. Wegwerpbekers. Bananen- en sinaasappelschillen. Lachgaspatronen. Ballonnen. Stukken karton. Piepschuim. Reclamefolders. Zelfs condooms en babyluiers.
Veel van dit zwerfvuil doet er jaren over om te vergaan, plastic en piepschuim vergaan nooit. Vanaf IJburg waait er veel het IJsselmeer in, als toevoeging aan de plastic soep. Arme vogels! Arme (wal)vissen! En uiteindelijk ook arme mensenkinderen.

Reden voor mij om steun te zoeken. Wat heb ik inmiddels gedaan?

* Een pitch voor een gesprekstafel gehouden bij IJburgDroomt, IJburgDoet.

* Gesproken met een medewerker van de Stadsreiniging.

* De plaatselijke politiek schriftelijk benaderd. De VVD heeft inmiddels gehoor gegeven. Vier mensen van deze partij zijn een middag met mij meegegaan, enerzijds om te helpen, anderzijds om een beeld te krijgen. Ze schrokken zich wezenloos. En niet alleen van het vele zwerfvuil dat goed was voor negen volle vuilniszakken. Ze schrokken ook van de vele hondendrollen en van het vele afval dat mensen naast de vuilcontainers plaatsen. De VVD wil vooral inzetten op handhaving in burger met hogere boetes.

Vraag is wat we zélf kunnen doen aan voorkomen en genezen. Ideeën die geopperd zijn bij de gesprekstafel van IJburgDroomt IJburgDoet:

* maandelijkse / gezamenlijke opruimacties (ook met scholen, eventueel kampioenschappen aan verbinden)

* voorlichting op scholen (inclusief vertoon filmpjes stervende/gestorven dieren; projecten met zelf foto’s laten maken voor foto-expositie; themaweek), billboards (met foto van zwerfafval met daarbij een pakkende slogan als ‘Maar jij doet dit natuurlijk niet’; over verteringstijd divers zwerfafval)

* betrekken winkeliers/scholen/sportverenigingen

* verbod instellen op ballonnen oplaten, plastic bordjes etc.

* actie wat betreft statiegeld invoeren op blikjes, flesjes

* afvalbakken beheer

* contact met Nederland Schoon

* actiepunten richting gemeente (te weinig afvalbakken, afvalbakken met deksels, blikvangers, beschikbaar stellen vuilgrijpers e.d.)

SAMEN KUNNEN WE AFVALBERGEN VERZETTEN!

Heb je ideeën? Discussieer hier mee!
Wil je helpen? Laat het hier weten! NB: Ook als je individueel bezig bent met het opruimen van zwerfvuil, werk je toch samen :)

Aanmelden kan zowel hier als via Facebook.

Lopend
Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 14 projectupdates

Lieneke Koornstra - de Doelder


Tot 15/09 a.s. kunnen er projecten worden ingediend voor het gebiedsplan 2018 ter verbetering van Amsterdam. Uiteraard heb ik dit gedaan, want het is fantastisch als alle registers worden opengetrokken voor een schoon IJburg. Nu jouw stem nog! Stem ja op: https://halloijburg.nl/project/3689/ijburg-s... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Lieneke Koornstra - de Doelder


Met een groepje van acht sloegen we op 5 oktober aan het brainstormen over hoe de inzet te intensiveren en te verbreden om ons geliefde IJburg schoon te krijgen. De sfeer zat er goed in en de ideeën rolden over de tafel. Omdat Jeske Bloem tot de aanwezigen behoorde, ontstond de mogelijkheid om ideeë... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 6 reacties

Lieneke Koornstra - de Doelder

di 21 februari 2017 14:19
Wat fijn, Bert, dat je wilt meehelpen aan dit project. Ik ben doende vuilgrijpers te organiseren via de gemeente, wordt vervolgd. Binnenkort wil ik een zaterdag plannen om enkele uurtjes aan de gang te gaan, waarbij het idee is om ons op een bepaalde tijd op een afgesproken punt te verzamelen en daar... lees meer

Mariette Abbas

za 25 februari 2017 08:59
goed initiatief! ik doe graag mee de eerstkomende keer op een zaterdagmiddag. waar ik me ook over verbaas (en nee, ik heb niet de gemeente benaderd :_( ) is dat als de gemeente struiken komt snoeien bij de Nesciobrug, ze niet meteen even al dat zwerfafval meenemen..

Lieneke Koornstra - de Doelder

za 25 februari 2017 09:32

Top, Mariette, dat je ook wilt helpen. Aanstaande maandag heb ik een bespreking met iemand van Stadsreiniging. Het punt dat je terecht aansnijdt en waarover ik me inderdaad ook al meermaals heb verbaasd, neem ik op in mijn lijstje te bespreken punten, inclusief de beschikbaarheid van vuilgrijpers.
Wo...

lees meer

Emiel Koning

ma 27 februari 2017 12:09
Ik heb interesse in zo'n grijper.
Al bijna een jaar ruim ik veel rotzooi in het groene veldje van blok 42 op en ook nog de poep die ik tegenkom. Zo'n grijper maakt het makkelijker.

Lieneke Koornstra - de Doelder

do 2 maart 2017 10:38
Top, Emiel, dat je een van de medestanders bent. Wil je mij een mail sturen zodat ik verder contact met je kan opnemen en jou aan een grijper kan helpen?