Project in gebiedsplan 2017
Idee

Theater-, Expo en Bioscoopzaal op IJburg

Geplaatst op 3 november 2016, 16:01 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2017 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
De ambitie tot het realiseren van een Theater-, Expo en Bioscoopzaal op IJburg agendeert de behoefte aan volwaardige voorzieningen op het gebied van kunst en cultuur. Het project 'Voorzieningensessie IJburg I en II, Zeeburgereiland' zal de behoefte aan voorzieningen op IJburg en Zeeburgereiland in breder opzicht onderzoeken en inzichtelijk maken.

Samenvatting

Een cultureel hart van IJburg met exposities, voorstellingen en vertoningen. Een plek om elkaar te ontmoeten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan, elkaar te inspireren en uit te dagen. Een plaats waar jongeren die zichzelf op cultureel/kunstzinnig vlak willen ontwikkelen terechtkunnen. Dat is onze droom. Wij zijn meer dan bereid om onze expertise in te zetten om deze droom te verwezenlijken. Hetzij in samenwerking met een ander nieuwbouw project als een school of horeca uitbater, maar wel al vóór de bouw. Zo willen wij bijdragen aan een geoptimaliseerde gebruiksvriendelijke omgeving voor theater-, dans- en muziekgroepen die het podium willen betreden én personen die willen exposeren. Er is een plaats nodig waar grote groepen mensen kunnen samenkomen zonder hier de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Een plaats voor de kerstviering van de kerk, voor de eindmusicals van onze 10 basisscholen, voor maatschappelijke congressen, voor (jongeren)festivals, voor vermaak, creatie en ontmoeting. 

Extra toelichting

Het groeiende aantal inwoners op IJburg vertaalt zich jaar in jaar uit in een evenredig groeiend aantal deelnemers aan de vele culturele activiteiten van TIJ en in een substantiële groei van de organisatie. Prachtig natuurlijk, maar deze groei kent ook een keerzijde, wat betreft cultuur is IJburg nu toch echt uit de kinderkleren gegroeid. We groeien de komende jaren door van 20.000 naar 40.000 inwoners.

In de gebiedsagenda erkent de gemeente dat cultuur onvoldoende is ontwikkeld op IJburg, en dat is wonderlijk, want juist in een nieuwe wijk zonder een verrijkende historie moet er ruimte zijn voor eigenheid, verbindingen en  het ontstaan en maken van verhalen. Cultuur is de basis van deze speerpunten die saamhorigheid creëren, een eigenschap die onmisbaar is in het samen opbouwen van een nieuwe leefomgeving. Dat een groot gedeelte van het opbouwen van deze nieuwe wijk in de handen is van de nieuwe generatie ligt voor de hand. Onze jongeren bepalen 30% van de populatie op IJburg, dat is enorm! Wij vinden het belangrijk dat deze jongeren toegang hebben tot hoogwaardige cultuureducatie en de ruimte krijgen om zich volledig te ontwikkelen.

De fysieke ontwikkeling (sportieve) biedt veel mogelijkheden op IJburg. De gemeente subsidieert en faciliteert hier veel sport voorzieningen voor onze jeugd. Nu is het tijd een plaats te creëren waar ook gepresteerd kan worden op het gebied van de kunstzinnige ontwikkeling. Niet op het veld maar op de planken. Ook kunst verdient een eigen plek op IJburg. Een plek waar de IJburger genoeg ruimte heeft om zich te bewegen en te experimenteren op eigen grond. Want een mens dat leert vormgeven in kunstzinnige zin ontdekt ook de maakbaarheid van de eigen leefomgeving en gemeenschap.

Waarom een Theater- Expo- en Bioscoop zaal op IJburg?
In de eerste planningen van IJburg werd een theaterzaal op het Centrumeiland beloofd, helaas is deze van de algemene planning verdwenen. IJburg heeft een ruimte nodig om zichzelf en haar talenten te presenteren. De basisscholen, Jeugdtheaterschool TIJ en vele andere als dans-, muziek- kerkelijke- en filmpartijen op IJburg hebben behoefte aan een dergelijk podium.

Een cultureel hart van IJburg met exposities, voorstellingen en vertoningen. Een plek om elkaar te ontmoeten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan, elkaar te inspireren en uit te dagen. Een plaats waar jongeren die zichzelf op cultureel/kunstzinnig vlak willen ontwikkelen terecht kunnen. Dat is onze droom. Wij zijn meer dan bereid om onze expertise in te zetten om deze droom te verwezenlijken. Hetzij in samenwerking met een ander nieuwbouw project als een school of horeca uitbater, maar wel al vóór de bouw. Op deze manier willen wij bijdragen aan een geoptimaliseerde gebruiksvriendelijke omgeving voor theater-, dans- en muziekgroepen die het podium willen betreden én personen die willen exposeren. Er is een plaats nodig waar grote groepen mensen kunnen samenkomen zonder hier de hoofdprijs voor te hoeven betalen. Een plaats voor de kerstviering van de kerk maar ook voor de eindmusicals van onze 10 basisscholen, een plaats voor maatschappelijke congressen, een plaats voor (jongeren)festivals, een plaats van vermaak, creatie en ontmoeting.

Cultuur op IJburg... Wat is er tot nu toe?

Er was en is nog steeds in de 13 jaar dat TIJ bestaat geen toereikende plek voor de groeiende culturele activiteiten op IJburg.

-        Op Steigereiland is een prachtig initiatief “theater Vrijburcht” van de bewoners van IJburg gerealiseerd door architect Hein de Haan. Deze locatie is intiem en kleinschalig en dat is haar kracht. Het nadeel hiervan is dat de ruimte te beperkt voor grotere groepen en presentaties.

-        Het IJburgcollege: Een ruimte die prima bruikbaar kan zijn voor congressen en bijeenkomsten maar helaas ook veel beperkingen kent. Zo is het een ruimte middenin de school, komen er bij huur extra kosten bij en is de techniekplaats op een dergelijke plaats gebouw dat hij geen zicht heeft op het speelvlak. Deze eigenschappen maakt het voor (theater)voorstellingen ongeschikt en voor veel maatschappelijke organisaties onbetaalbaar.

Inbreng TIJ

Vanuit onze ervaring kennen wij de indeling en  opbouw van een  theaterzaal  en wat de basisvoorwaarden hiervoor zijn. Wij delen graag onze expertise op het gebied van theater, muziek en media en zijn bereid mee te denken in de programmering(ook voor cultuur educatieve doeleinde voor scholen). Daarnaast willen wij graag onze leerlingen presenteren op dit nieuwe podium . 

Nu na 13 jaar hard werken om cultuur op IJburg op de kaart te zetten zijn we beloond door de kunstraad/Amsterdams fonds voor de kunsten met een toekenning van een bijdrage voor de komende jaren vanuit het 4-jarig kunstenplan. Een prachtige erkenning van ons werk, maar we zijn er nog lang niet, deze plek is een grote stap richting het realiseren van onze droom; een cultureel IJburg voor iedereen.

Het ontstaan  van Jeugdtheaterschool TIJ  ( Theatraal IJburg)
In 2004 toverde initiatiefneemster  en IJburgbewoonster Thea Pruim een stukje braakliggend terrein op Steigereiland Noord  om tot een festivallocatie met dans, theater en muziek voor kinderen en jongeren.  Het 1e Jeugdtheaterfestival   onder de titel ‘Spektakel op IJburg’ werd geboren, in de destijds kale en grote zandbak ‘IJburg’ met 5 huizenblokken.

Dit festival  ‘Spektakel op IJburg’  werd een  zeer groot succes en al gauw ontstond  er grote behoefte aan creatieve en culturele activiteiten op IJburg.  Stichting Theatraal IJburg werd opgericht.   In korte tijd startte TIJ met Jeugdtheaterschool  TIJ en met IJburgTV. Ook werd  TIJ door de startende scholen en instanties gevraagd om naschoolse opvang en binnen- en buitenschoolse activiteiten structureel in te vullen en te verzorgen. Daarnaast bleef het festival Spektakel op IJburg een jaarlijks terugkerend evenement , met een jaarlijkse traditie  van in totaal 10 edities.  

Vanaf 2005 voorzien  wij  in de behoefte van bewoners van IJburg en omgeving aan uitdagende creatieve en kunstzinnige activiteiten en bevorderen we de talentontwikkeling van kinderen en jongeren  Dit alles doen we in de directe leefomgeving van onze doelgroepen en dragen op die manier bij aan de sociale cohesie en culturele ontwikkeling van IJburg.

TIJ heeft in deze afgelopen 13  jaar een sterke lokale verankering bewerkstelligd met een hoogwaardig cultureel en cultuur educatief aanbod. Vanaf het prilste begin van het bestaan van de nieuwe stadswijk hebben duizenden IJburgers en  bewoners van omliggende stadsdelen deelgenomen aan één of meer activiteiten van TIJ. TIJ is daarmee een begrip op IJburg en in de bredere omgeving en niet meer weg te denken als cultureel baken. En groeit mee met de groeiende groep kinderen en aanstormende groep  jongeren in IJburg  en A’dam Oost.  Veel van onze wilde plannen zijn werkelijkheid geworden en nu is het tijd voor de volgende stap in het realiseren van onze droom voor IJburg; een cultureel IJburg voor iedereen.

 

 

 

 

Gewenst resultaat 
Een cultureel hart van IJburg met exposities, voorstellingen en vertoningen.
Bijdrage aan de prioriteiten:
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Melanie Schram

Anders

Amvest heeft de tender kavel 42 gewonnen. Wij zijn met hen in bespreking over mogelijkheid van locatie voor oefenruimtes en presentaties van Jeugdtheaterschool TIJ en IJburg TV. En willen starten met een theater-filmschool voor jongeren.
0
Open de update in eigen pagina

Melanie Schram

Project achter op planning

We houden onze ogen en oren open voor een nieuwe mogelijkheid, bijv. op centrumeiland. Op dit moment is er nog geen actief project waar we aan deel nemen.
0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 18 reacties

Joris Vermeulen

di 8 november 2016 16:59
Ja: Ter info: een discussie op 28 november a.s. met de lokale politiek over voorzieningen voor de oudere jeugd, https://www.facebook.com/events/373398549718124/

Marie-Christine Ruijs

di 15 november 2016 15:06
Ja

Jeroen van Kemenade

vr 18 november 2016 11:55
Ja

Mirte Kortbeek

vr 18 november 2016 20:45
Ja

George Oomen

za 19 november 2016 23:18
Ja