Organisatie

filosofische praktijk De Verwondering

Onderneming

We komen allemaal in ons leven voor lastige vragen of problemen die geen simpel antwoord of oplossing hebben. Soms gebeurt het dat je gedachten maar in rondjes blijven draaien en je geen stap verder komt. Elke oplossing heeft voordelen en nadelen en je kunt geen beslissing nemen.


Het zijn geen vragen waarmee je naar een therapeut stapt en je familie en vrienden kun je er ook niet mee lastigvallen. Dan kan een serie gesprekken in een filosofische praktijk je verder helpen.


In mijn filosofische praktijk De Verwondering komen bezoekers met levensvragen, vragen over werk, studie en relaties. Mijn rol als filosofisch practicus is goed luisteren zonder oordeel en doorvragen. Ik stel vragen over dilemma's ("Moet ik een nieuwe baan zoeken of blijven?" "Zal ik doorgaan met deze medische behandeling of stoppen?"), aannames ("Mijn baas waardeert me niet.") en vooronderstellingen ("Ik kan niet plannen."). Door voortdurend vragen te stellen krijgen we steeds helderder wat het probleem precies is.


Wat ik niet doe is oplossingen geven of antwoorden op de vragen. Ik heb niet de wijsheid in pacht en ben geen orakel.
Vaak komt de bezoeker na een aantal gesprekken zelf tot een oplossing van het oorspronkelijke probleem. Maar dat is niet het belangrijkste waar we op uit zijn. Dat is leren de juiste vragen stellen.


De oplossing van een probleem is maar beperkt houdbaar. De gesprekken gaan dan ook gewoon door nadat een bezoeker een probleem heeft opgelost. Er zijn nog genoeg vragen, bijvoorbeeld: Waar komt het probleem vandaan?