Bericht

Verslag bijeenkomst Duurzaamheidsfonds IJburg 7 november

Geplaatst op 15 november 2024, 00:20 uur
Illustration
logo
Stichting Natuurlijk IJburg

Afgelopen 7 november vond in het Community Center Pampuslaan een bijzondere bijeenkomst plaats. Samen gingen we een bestemming zoeken voor het duurzaamheidsfonds IJburg dat 450.000 euro bevat. IJburgers waren uitgenodigd om mee te denken over een project dat onze wijk gezonder, groener en/of meer circulair maakt. Er werden drie projecten voorgesteld. Daarnaast was de gemeente aanwezig met vergroeningsvoorstellen voor IJburg. De voorstellen waren bedoeld ter inspiratie. Ze hebben zichzelf op andere plekken al bewezen, maar ze konden worden aangepast aan de IJburgse omstandigheden.

Voorstel 1: Buurtbuik (buurtbuik.nl)

Dit idee is gebaseerd op het werk dat de BuurtBuik uitvoert in diverse steden waaronder Amsterdam. Het idee is om een kas ergens op IJburg te plaatsen waar maaltijden van "gered voedsel" wordt gemaakt. Gered voedsel is voedsel dat normaal gesproken weggegooid zou worden en bijv. afkomstig is van supermarkten op of rond IJburg. Richtprijs voor deze maaltijden is 7 euro. Een deel van de kas zou ook gebruikt kunnen worden voor eigen teelt. Het idee is sociaal en duurzaam omdat het mensen verbindt en voedselverspilling tegengaat. Bewustwording over eten stijgt. Aan deze gesprekstafel werden diverse aanvullingen op dit idee gemaakt, zoals: studenten van Terra Nova betrekken in het kader van hun maatschappelijke stages. Maaltijden rondbrengen naar verzorgingstehuizen. Combinatie met voedselbank. Laat IJburgerse bewoners ook meekoken. Kook vooral plant-based. Koppeling met de buurtkamer op SET waar al een soortgelijk initiatief gestart is. En met Onze tuinen, het nieuwe initiatief op Strandeiland. Gebruik een schip i.p.v. een kas om het minder kwetsbaar te maken. Maak gebruik van de ervaringen van het initiatief van Stichting Blije buren. Vorm een 'theeteam', dat eigen theekruiden kweekt. En nog veel meer. 

Voorstel 2: Droppie (godroppie.com)
Dit idee betreft Droppie, een Amsterdamse start-up die het inleveren van recyclebare materialen gemakkelijker maakt. Een Droppie is een locatie die dient als inzamelpunt voor recyclebaar afval. Het bedrijf ontwikkelde de ‘Dropper’, een statiegeldmachine waar meerdere flesjes en blikjes in één keer worden ingenomen. In Amsterdam-West kunnen bewoners nu statiegeldmateriaal per zak of doos inleveren. Een Droppie is ook een ophaalpunt voor pakketdiensten zodat mensen ophalen van pakketten kunnen combineren met het afgeven van recyclebaar afval. Droppie verzamelt data over de ingeleverde materialen waarmee onderzoek gedaan kan worden. Droppie is ook een leerbedrijf en geeft educatie. Aan deze gesprekstafel bleek dat IJburgers het innovatieve karakter waardeerden, verwachtten dat het levensvatbaar kan zijn op IJburg en een aanwinst voor de wijk op het gebied van Duurzaamheid. Vragen waren er wel over het daadwerkelijk recyclen van de afvalstromen (plastics) en de haalbaarheid van het beloningssysteem via de app.

Voorstel 3: De Shift-app (shift.world)

Dit idee betreft een mobiele app die mensen kan helpen om hun gedrag te wijzigen op het gebied van Duurzaam leven. De app creëert een community van mensen die vanuit positiviteit en inspiratie in actie komen tegen klimaatverandering. Aan deze gesprekstafel dachten IJburgers vooral mee over de waarde van deze app voor IJburg. Vragen waren: Hoe dagen we IJburgers uit om dit te gebruiken? Kunnen we, speciaal voor jongeren er ook een competitief element aan toevoegen? Worden de initiatieven van IJburg dan wel toegevoegd en digitaal verbonden? Wat is er voor mensen die minder digitaal-vaardig zijn? Kunnen we ook fysieke contacten en bijeenkomsten koppelen aan het gebruik van de app? Kunnen tegelijk ook sociale initiatieven meegenomen kunnen worden? Wat is het lerend element? Kan het ook breder buiten IJburg worden gebruikt of als kampioenschap tussen buurten? Lijkt het niet op Halloijburg.nl? Kan dit samen met de scholen worden gedaan? Positief werd gedacht over het toegankelijk maken van de vele tips rondom duurzamer leven op een persoonlijke en lokale manier. De wat kritischere reacties gingen over concurrentie met andere apps. Men vond het niet echt voor IJburgers. Promotie zal veel tijd en energie kosten. Een paar aanwezigen zagen echt geen meerwaarde, ze willen het duurzaamheidsbudget meer investeren in direct contact en groen.

Voorstel 4: Aansluiten bij de vergroeningsvoorstellen van de gemeente

De gemeente besteedt de komende 3 jaar 100.000 euro per jaar aan vergroenen van IJburg. Hiervoor zijn 10 locaties uitgekozen, gebaseerd op wensen en ideeën van IJburgers en de ambities van het stadsdeel ten aanzien van klimaatadaptatie en ecologische verbeteringen. Er is onvoldoende budget om alle locaties aan te pakken, dus we kunnen onderzoeken of we ons budget kunnen gebruiken om ook een deel van deze locaties te vergroenen. Aan deze gesprekstafel bleek dat de meeste bewoners blij zijn met de vergroeningsambities van de gemeente, in het bijzonder vanwege concrete vergroening in hun eigen leefomgeving. Kritische vragen waren er wel over het mogelijk opheffen van parkeerplekken en over de samenwerking tussen gemeente en bewoners.

Tot slot

Het was een levendige avond waarop bewoners intensief hebben kunnen meedenken en praten. Het kernteam van het duurzaamheidsfonds gaat alle input verwerken en de vervolgstappen vaststellen. Wil je persoonlijk op de hoogte worden gehouden of wil je meedenken over de oplossing, stuur dan even een mailtje naar info@halloijburg.nl.