Nieuw houtstook beleid Amsterdam - geef je mening
SAMENVATTING GEMEENTE INFO
Wist u dat 20 procent van alle roetdeeltjes in de lucht afkomstig is van houtstook? Het is na de industrie de grootste bron van luchtvervuiling in Amsterdam. Veel Amsterdammers hebben last van houtrook en willen dat er iets tegen wordt gedaan. Het stadsbestuur komt nu met verschillende maatregelen om de overlast te verminderen. U kunt van 21 oktober tot en met 9 december reageren op de plannen.
Wethouder Melanie van der Horst (Luchtkwaliteit): “... Ik wil de gezondheid van de Amsterdammers beschermen, want ik krijg klachten binnen van mensen die in hun eigen huis moeite hebben met ademhalen door houtstook bij de buren. …”
Nieuwe maatregelen
Het college van B en W heeft verschillende plannen om de overlast van houtrook aan te pakken:
- Subsidie geven voor het verwijderen van rookkanalen. De pilot start in IJburg, omdat inwoners van IJburg vaak melden dat zij gezondheidsklachten ervaren door houtstook.
- Proeven met stroomaansluitingen voor elektrische barbecues in parken en plantsoenen, alsook -na overleg- vervangen van hout-stookplaatsen op plekken met veel kinderen
- Voorlichting continueren: via social media en flyer-acties in buurten waar Amsterdammers veel overlast door houtstook ervaren. Met advies om liever niet te stoken, en als men wel stookt, om zich dan te houden aan de tips in de flyer.
- Een verbod op houtkachels in nieuwe woningen vanaf 2027. Deze maatregel is bedoeld om de omvang van houtstook in Amsterdam niet verder te laten toenemen in nieuwbouw(wijken).
Inspraak nieuw beleid
Lees het ontwerp Beleidskader Houtstook Amsterdam hier: Inspraak Ontwerp Beleidskader Houtstook Amsterdam - Gemeente Amsterdam
U kunt uw mening (zienswijze) meteen online doorgeven of een brief sturen. Dit kan leiden tot aanpassingen van het beleid. Het college van burgemeester en wethouders neemt het definitieve besluit.
Inloopbijeenkomst
Vrijdag 22 november 16:00 - 19:00 uur / Factor IJ, Pampuslaan 11 stadsdeel Oost
Hier kunt u vragen stellen en ook uw mening geven.
Overlastmeldingen GGD
Bij de GGD is het aantal meldingen van overlast in de loop der jaren toegenomen van slechts enkele meldingen naar meer dan 100 unieke meldingen per jaar. De werkelijke omvang van de overlast is waarschijnlijk groter dan de cijfers suggereren, omdat het bij betrokken burgers bekend is dat gemeenten weinig (kunnen) doen met klachten. Dat komt onder andere door gebrek aan regelgeving, gebrek aan capaciteit bij handhaving en het gebrek aan (landelijke) uitstootnormen om overlast aan te toetsen.
Bewonersconsultatie
In buurten waar veel overlast wordt ervaren gaat de gemeente Amsterdam vanaf 2025 het gesprek aan met bewoners om samen met hen een aanpak te ontwikkelen. Tijdens de consultatie met bewoners wordt getracht zicht te krijgen op de bron van de overlast, de aard van de overlast en passende maatregelen. De gemeente streeft hierbij naar maatwerk per buurt. De aanpak kan namelijk per buurt verschillen, omdat de overlastsituatie per buurt kan verschillen. Zo kan het resultaat in een bepaalde buurt mediation zijn tussen de klager en stoker, terwijl in andere buurt de bewoners en de gemeente tot de conclusie komen dat een stookverbod noodzakelijk is.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
OPROEP UIT DE BUURT: GEMEENTE FIX GEBREK AAN REGELGEVING!
De plannen van de gemeente zijn te vaag, te vrijblijvend en kosten iedereen onnodig veel tijd. Gemeente geeft in eigen plan aan dat er een ‘gebrek aan regelgeving’ is. Hier kan de gemeente zelf wat aan doen. Het juridisch kader is al onderzocht binnen het Schone Lucht Akkoord. Nader onderzoek is niet nodig. Gemeente Amsterdam kan, net als in Amersfoort, hout stoken verbieden bij code rood van de stookwijzer. En dan meteen voor de hele gemeente, niet per stadsdeel veel tijd en moeite in bemiddeling steken met alleen de overlastgevers die hieraan zouden willen meewerken.
Stel een verbod op houtstook bij code rood van de stookwijzer. Dit maakt duidelijk wie er wanneer in zijn recht staat. Dit is de enige manier om Amsterdammers echt tegen overlast te beschermen.
Wil je dit ook? Geef dan je mening door aan de gemeente.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MEER INFORMATIE :
Landelijke voorlichtingscampagne: Eerlijk over houtstook
Eerlijk over houtstook | Milieu Centraal
Stookwijzer: weet wanneer het vuur beter uit kan blijven