Bericht

Houtkachel aan? Houd rekening met uw buren

Geplaatst op 5 januari 2024, 11:21 uur

Een houtkachel of open haard kan gezellig zijn, maar wist u dat 50% van de bewoners in uw buurt rookoverlast ervaart? Houtrook is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw omgeving. En ook is de rook slecht voor het milieu: een avond hout stoken in een kachel, stoot evenveel fijnstof uit als een autorit van 1.000 kilometer.

Stook dus liever niet. Bij houtstook komen heel veel schadelijke stoffen vrij. De rook is ongezond voor de stoker zelf en voor mensen in de buurt en zorgt voor hoesten, hoofdpijn en benauwd heid. Blootstelling aan rook kan ook hart- en vaat- en longziekten veroor zaken. Als u toch stookt, houdt u zich dan aan de volgende tips om hinder en gezondheidsrisico's te beperken:

• Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Kijk hiervoor op stookwijzer.nu.
• Stop 's avonds tijdig met stoken. Dovend vuur rookt nog lang na. Uw buren kunnen dan geen slaapkamerraam openzetten voor ventilatie.
• Zorg altijd voor goede luchttoevoer, tijdens het stoken en het uitbranden.
• Stook alleen schoon, droog en gekloofd kachelhout. Afval (bewerkt hout, karton en papier) is verboden.
• Of kies voor een alternatief om te verwarmen, zoals een infrarood paneel of elektrisch warmtekussen. En voor de sfeer bijvoorbeeld een elektrische houtkachel.

Dit is een uitgave van gemeente Amsterdam en GGD Amsterdam. Kijk voor meer informatie over gezondheidsrisico's op amsterdam.nl/houtstook. Telefoon 14 020.

 

Illustration
 
Documenten
Deel dit: