Bericht

Houtstook Steigereiland

Geplaatst op 4 oktober 2022, 10:37 uur

Beste buren,

Via deze nieuwsbrief willen we aandacht vragen voor de overlast die wij ervaren als gevolg van houtrook.

Op Steigereiland wordt veel hout gestookt en wij ervaren dagelijks overlast van de rook. Zo kunnen ‘s avonds en ‘s nachts de ramen niet open vanwege de rook die onze slaapkamers binnenkomt. Maar ook met dichte ramen ruikt het regelmatig naar rook in onze huizen, omdat het gewoon via de ventilatiesystemen binnenkomt.

Volgens het RIVM en de GGD is houtrook zeer schadelijk voor de gezondheid en kankerverwekkend. In houtrook zit onder meer (ultra) fijn stof, koolmonoxide, dioxine, benzeen en roet. Het RIVM geeft aan dat het inademen van deze rook erg ongezond is voor iedereen, maar met name ook voor onze kinderen. Op de afbeeldingen is te zien wat de houtrook doet met de luchtkwaliteit boven Steigereiland.

Vanwege de schadelijke effecten van houtrook willen we oproepen minder vaak te stoken en om altijd eerst te checken of stoken wel verantwoord is, gezien de weersomstandigheden, op www.stookwijzer.nu Veel kachels op Steigereiland gaan namelijk gewoon aan op dagen dat een stookalert van kracht is, terwijl vanuit de overheid wordt aangegeven dat kachels dan uit moeten blijven (code rood). Op die dagen blijft de rook de hele nacht boven onze huizen hangen en is de luchtkwaliteit zeer slecht. Op die website zijn ook andere tips te vinden om de schadelijke gevolgen van houtrook zoveel mogelijk te beperken.

Bij voorbaat dank,

Medebewoners Steigereiland

Heb je vragen, of ervaar je ook overlast van houtrook in de buurt laat het ons weten via houtkachelssteigereilandzuid@gmail.com


Op de afbeeldingen een weergave van de luchtkwaliteit op drie verschillende momenten bij verschillende weertypen. Hoe roder de zeshoek, hoe slechter de luchtkwaliteit (gemeten aan de hand van fijnstof door verbranding). Steigereiland ligt in het omcirkelde gebied.

Deze afbeeldingen laten zien dat de luchtkwaliteit op Steigereiland aanzienlijk slechter is dan in omringende buurten zoals Zeeburg of Diemen.

Meer informatie over de schadelijke effecten van houtrook is te vinden op:

https://ggdleefomgeving.nl/lucht/houtrook/houtrook-en-gezondheid/

www.rivm.nl/houtrook

www.longfonds.nl/nieuws/houtrook-is-ongezond

 

Illustration
 
Deel dit: