Bericht

Bewoners Sluishuis aan het woord

Geplaatst op 15 september 2022, 15:31 uur
Illustration

Half juli is het Sluishuis opgeleverd. Sinds die tijd hebben al veel bewoners intrek genomen in hun nieuwe huis. We spraken 3 bewoners: Sam H. uit Californië en Willem Jan Pols en Mary Roebers-Pols uit Friesland. Wat zijn de eerste ervaringen met het Sluishuis en de buurt?


'Het Sluishuis heeft alles'
Sam H. komt oorspronkelijk uit Californië. Sinds anderhalf jaar woont hij in Nederland met zijn Nederlandse vriendin. Hij werkt in de financiële wereld en in zijn vrije tijd maakt hij graag YouTube video’s over zijn ervaringen in Nederland. Hiervoor woonde hij in Den Bosch. “Dat was ook leuk, maar Amsterdam is meer mijn ding, omdat ik Amerikaans ben. Amsterdam is echt een wereldstad waar je enorm veel dingen kunt doen en veel mensen kunt ontmoeten.”

Sam kende de buurt niet, maar in de eerste weken dat hij hier nu woont, is hij blij verrast. De buurtbewoners zijn allemaal heel aardig, alles wat je nodig hebt is dichtbij en het is heerlijk rustig.

Op het water
“Ik vind de buurt heel leuk! Ik heb het Sluishuis gekozen omdat het alles heeft. Het is dichtbij het Centraal Station maar toch in een rustig buurt. Het gebouw is nieuw en het is op het water gebouwd. Je kunt daardoor zwemmen wanneer je wilt! Als ik dit allemaal vergelijk met Californië, valt de huurprijs best mee.”

Delen van het Sluishuis zijn voor iedereen toegankelijk, zoals de steigers en het dak. “In de toekomst komen er volgens mij winkels en een restaurant. Het zal daarom wel iets drukker worden rondom het Sluishuis.”

'Woonschip of Sluishuis'
De afgelopen 8 jaar hebben Willem Jan Pols en Mary Roebers-Pols een watersportcentrum in Friesland gerund. Het plan was om dit nog een paar jaar te doen en om het dan te verkopen. Door ziekte bij Willem Jan is alles in eens stroomversnelling gekomen. "Na wikken en wegen hebben we besloten om ons bedrijf te verkopen. Per 1 augustus 2022 is dat gebeurd en zijn we samen met onze twee honden naar Amsterdam verhuisd. Dat was wel een flinke klus. Dus deze weken staan in het teken van bijkomen van alle hectiek en wennen aan onze nieuwe woon- en werksituatie."

Willem Jan en Mary hadden het plan om een woonschip te vinden. "De gedachte was dat we daar dan mee van ligplaats konden wisselen als gewenst op den duur. Via de eigenaar van één van de schepen die we bekeken, werden we op het Sluishuisproject geattendeerd. In plaats van een ligplaats kopen hebben we ons vervolgens ingeschreven voor één van de huuropties."

Afwisseling
Mary heeft al aardig wat voetstappen in Amsterdam gezet vanwege haar werk in de hoofdstad. Willem Jan kent het inmiddels, omdat zijn oudste dochter er al jaren woont en de jongste er studeert. "Amsterdam heeft veel verschillende wijken. Wij als watersporters zijn al jaren gecharmeerd van alles wat er rondom het IJ gebouwd en ontwikkeld wordt. Met de boot zijn wij er een aantal keren langs gevaren. Nu kwam daar een woonplek in beeld die ons wel aanstond. Er is veel afwisseling in de omgeving. Denk aan strand, winkels, openbaar vervoer, aansluiting op de ring, etcetera. We konden niet veel nadelen in de buurt ontdekken, behalve dat het een stad is in plaats van het weidse Friese landschap. En dat je ‘gestapeld’ woont in plaats van naast elkaar."

"Het gebouw is voor iedereen toegankelijk maar overlast van krijsende kinderen en hangjongeren doet de gastvrijheid nu al verminderen. Mogelijk komt het een en ander doordat het woongebouw nog nieuw is en de uitstraling heeft van een vakantiebestemming. De combinatie van het warme weer van de laatste tijd en het verkoelende zwemwater draagt hier ook aan bij."

Hiervoor woonden Willem Jan en Mary in Elahuizen. "Dat is een dorp met ongeveer 350 inwoners waar we graag hadden willen blijven. Helaas is het ook lastig om daar een woning te vinden in deze tijd. Vooral het feit dat we regelmatig in het ziekenhuis in Amsterdam moeten zijn, maakte het voor ons makkelijker om de keuze te maken om in Amsterdam te gaan wonen."

Contact
Carin Bosboom, omgevingsmanager van IJburg:

Telefoon: 06 8351 5465
E-mailadres: c.bosboom@amsterdam.nl

Deel dit: