Bericht

Straatmoestuin Ben van Meerendonk van start

Geplaatst op 8 april 2021, 09:01 uur , door Rolinda Ferron- Montsma

Vorig jaar stemden Ijburgers in grote getale voor het realiseren van het Oost Begroot project “de Parkeertuin”. In de Ben van Meerendonkstraat worden deze week vijf parkeerplaatsen omgebouwd tot buurtmoestuin. Dinsdag 6 april openende stadsdeelbestuurder Rick Vermin het project door de eerste pieper te poten. 

Het was koud, winderig en het sneeuwde zelfs af en toe, maar dat hield de bewoners van de Ben van Meerendonkstraat niet tegen om de moestuinen al zoveel mogelijk in te richten. Naast aardappels, zullen in de 40 moestuinen bakken ook wortels, bieten, uien, aardbeien en nog zeker 30 andere soorten groenten worden verbouwd. Initiatiefnemers Haroen Lemmers en Jorien Wallast durven niet te voorspellen hoe groot de oogst wordt, maar het is vast genoeg voor een fijne buurtmaaltijd in de zomer. Jorien Wallast: “we koken er een goeie groentensoep van, of bakken biologische frieten van de aardappeloogst.”

Oost Begroot is een project waarbij buurtbewoners een plan kunnen indienen bij de gemeente dat de binding met de buurt versterkt. Lemmers en Wallast wilden graag minder blik en meer groen in de straat. Ze kwamen daarom met het plan om parkeerplaatsen in te ruilen voor moestuinen. Voor de parkeertuin werd 10.000 euro subsidie verstrekt. Ervaring met het verbouwen van groenten hebben ze niet, maar “dat leren we vanzelf. Het gaat er vooral om dat we met de buurt iets gezamenlijks doen.” De groep buren die wil mee tuinieren groeit gestaag, zeker nu de moestuinen zichtbaar worden in de straat. Wallast: “De reacties zijn heel positief, mensen vinden het een mooi project.”