Bericht

Groene metamorfose voor Schoolplein Willibrord

Geplaatst op 14 november 2016, 22:23 uur

Het achterplein van de Willibrordschool op IJburg heeft een metamorfose ondergaan en is van stenig plein veranderd in een groene ontdek-, speel- en beleefplek met natuur in de hoofdrol. Vrijdag 11 november opende Abdeluheb Choho, wethouder Groen, samen met schoolkinderen het groene schoolplein officieel. Naast de schoolkinderen kunnen ook de kinderen in de buurt van het nieuwe plein genieten. Tot 18:00 uur is het schoolplein openbaar en kunnen buurtbewoners hun GFT afval in de speciale compostbak kwijt. 

Waarom een groener schoolplein?

Een groen schoolplein stimuleert kinderen om gevarieerd en creatief te spelen. Het biedt kinderen dagelijks de kans van dichtbij de natuur te beleven zoals bloeiende planten en struiken, al het eetbaars dat groeit, vogels en allerlei kleine beestjes en insecten en de wisseling van seizoenen. Hierdoor groeit hun belangstelling voor en betrokkenheid bij de natuur. Ook spelen kinderen beter samen door de variëteit op het schoolplein. Spelen in het groen daagt uit om dagelijks meer te bewegen. Kortom een groen plein stimuleert de ontwikkeling op motorisch, cognitief, creatief en sociaal gebied. En natuurlijk: een groen schoolplein draagt bij aan het behoud en versterking van biodiversiteit. 

Wat biedt het vergroende plein? 

Er komen verrijdbare moestuinbakken waar weer volop met de seizoenen gezaaid en geoogst kan worden. Een compostplek voor nieuwe vruchtbare grond. Bomen en struiken waar vogels en vlinders op af komen en de seizoenen goed zichtbaar zijn. Een ontdekplek met aantrekkingskracht op kleine beestjes, speciaal voor bijen. Ook komt er een mini fruitboomgaard en een fruithaag waarvan te snoepen valt. Qua spelen kan er geschommeld, geklimd, gevoetbald en gefietst worden. Ook komt er een waterbaan. Een tunnel van levende wilgentenen biedt een hele mooie plek voor verstoppen en ander spel.  

Leren over de natuur  

Op een groen schoolplein gaan kinderen zelf op zoek naar beestjes en natuurlijke materialen en leren zorg te dragen voor de natuur. Het ontdekken en de opgewekte nieuwsgierigheid is de trigger voor natuureducatie. Te leren (begrijpen en inzicht krijgen) over de natuur (biodiversiteit, beestjes, geuren, kleuren, groei van planten en voedsel). En hiervoor komt er een prachtig buitenlokaal, een plek waar lessen, workshops en trainingen in de buitenlucht gegeven kunnen worden. Samen met het ANMEC en Fruit voor Schools worden hier lessen gegeven over allerlei onderwerpen die met natuur te maken hebben. En de juffen en meesters krijgen hierin ook trainingen. 

 

Illustration