De Afval-etende Zuiderzee-Vis van IJburg

IJburg heeft een eigen icoon tegen zwerfafval. Net als veel andere Amsterdamse wijken hebben wij ook last van afval op straat. Maar hier op ons eiland waait afval direct het water in. In de oude Zuiderzee dus. Gelukkig kunnen we daar zelf veel aan doen.

De vis staat voor de boodschap dat we als IJburgers met elkaar kunnen afspreken om bewust met afval om te gaan: geen afval naast containers, afval scheiden, grof afval aanbieden op de juiste momenten op de juiste plek en op straat gooien we afval altijd in een bak. Als we iets zien liggen, kunnen we het ook oprapen en weggooien. Zo houden we IJburg en een stukje wereld schoon.

Het oorspronkelijke plan was om de vis in de wijk te laten zien, zoals op de markt, het stadsstrand en de sportvelden. Om afval te rapen en mensen uit te nodigen zelf zwerfafval tegen te gaan. In de praktijk bleek dat het vervoer van de vis toch wat lastig was, en daarom heeft de vis nu een vaste plek op het strand van IJburg gekregen.

De Afval-etende Zuiderzee-vis is van ons allemaal. Dus als je een idee hebt om afval tegen te gaan en je wil de vis daarbij gebruiken, laat het dan weten. Kijk op de projectpagina voor meer informatie.

Huidige locatie van de visSponsoren

De vis is mogelijk gemaakt met crowdfunding waaraan honderden bewoners en bedrijven van IJburg hebben bijgedragen. Geheel volgens de geest van de vis dat bewoners, scholen, bedrijven, verenigingen en overheid samen de handen uit de mouwen moeten steken om onze leefomgeving schoon te houden.

AM Noordwest - Amvest Sprangers Jonas - bbb health boutique - Besix Nederland – Boerenjongens -Breeze Amsterdam - Combinatie IJburg vof– Dutchcharge – DOK48 - Eeterij Family - Eteck  - Gemeente Amsterdam - Hallie Van Klooster Makelaardij - HB Adviesbureau - Jager-Teamwork - Makelaarskantoor BEN - Marius Peek – NAP Amsterdam - MCHI Restaurant - Nextjob Outplacement – Orisflex - REURING markt op IJBURG- Schildersbedrijf Reinders BV - Slokker Bouw - Stadsoase Naar Zee - Stichting Natuurlijk IJburg- The New Classic – Unikidz – Vesteda – VinkBouw - Viswinkel IJburg – Waternet - WV IJburg - Zeilschool IJburg

Eerdere acties van IJburg Schoon