Etensresten en tuinafval sorteren: hoe werkt het?
Per jaar gooien wij in Amsterdam ruim 75 miljoen kilo etensresten weg. Het merendeel wordt nu nog verbrand met het restafval, het is beter om het gescheiden in te zamelen, want van 1 kilo gfe/t kan al 400 gram compost gemaakt worden.
Het meeste van deze compost gaat naar de land- en tuinbouw. Dat is veel beter dan kunstmest.
Op IJburg worden al sinds 2018 etensresten en tuinafval gescheiden en verwerkt tot compost en biogas, hiermee is IJburg één van de koplopers in Amsterdam. We merken dat nog lang niet alle IJburgers op de hoogte zijn hoe ze gfe/t kunnen scheiden en waar de inzamelcontainers te vinden zijn. Daarom heeft Stichting Natuurlijk IJburg, samen met de Gemeente Amsterdam alle informatie overzichtelijk bij elkaar gezet. Lees hier hoe het werkt op IJburg en hoe je mee kunt doen.
Heeft u een woning met tuin?
Dan heeft u een eigen rolcontainer van de gemeente gekregen.
Vul de rolcontainer met etensresten en tuinafval en zet hem op het juiste moment aan de straat.
Lees hier meer informatie over rolcontainers op IJburg.
Lees meer >
Heeft u een woning zonder tuin?
Dan kunt u gebruik maken van de vaste inzamelcontainers op straat, er zijn er ruim 80 te vinden op IJburg.
Voor het openen van deze containers heeft u een pasje nodig. Op deze pagina vindt u alle informatie over de pasjes en inzamelcontainers.
Lees meer >
Wat mag wel & niet in het gfe/t afval?
Kijk hier voor een overzicht wat wel en niet afbreekbaar is en bezoek de pagina van de Milieucentraal voor actuele informatie.
Lokaal op IJburg
Op de site van lokale ondernemer Cocasa is alles te lezen over wormenhotels. Cocasa ziet de wereld als ons gezamenlijk huis en draagt graag bij aan gezonde ecosystemen in brede zin, aan een wereld waarin levenskracht voor zowel mensen, planten als dieren gestimuleerd wordt.
Kijk op de site > CoCasa biedt veel meer producten en diensten die bijdragen aan een fijne, groene leefomgeving.
Bij Odin op IJburg kan een Bokashi met alle toebehoren gekocht worden. Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten omzetten tot een rijke bodemverbeteraar. Het is de meest efficiënte manier om organisch materiaal weer terug te geven aan de bodem.
Bezoek de site van Odin > Of ga naar de winkel op het Joris Ivensplein 56.
Overige Amsterdamse bewonersinitiatieven
Er zijn verschillende bewonersinitiatieven voor het weggooien, composteren en verwerken van gfe/t. U kunt zich aanmelden bij:
- Een Afval naar Oogst locatie
- Groene hub in Zuidoost
- Wormenhotel
Tuinkorven in de stad
Bewoners kunnen nu hun tuinafval wegbrengen naar een Afvalpunt. Daar komt het terecht in de groencontainer. Maar we merken dat het voor sommige bewoners lastig is omdat ze bijvoorbeeld niet beschikken over een auto. We zien dat het tuinafval dan bij het grof afval wordt aangeboden. Het tuinafval wordt dan samen met het grof afval verbrand. Dat is zonde, want als we tuinafval apart inzamelen dan kunnen we er compost van maken. Het compost gebruiken wordt gebruikt in de bollenteelt. Zo wordt het tuinafval dus duurzaam verwerkt tot een nieuwe grondstof.
Het project met de tuinkorven is gestart als pilot op sommige plekken in Amsterdam. De tuinkorven worden goed gebruikt door de bewoners. Door dit succes en het resultaat wordt de pilot verlengt.
Wat mag er in een tuinkorf?
- Bladeren
- Bloemen
- Snoeiafval (resten van planten en struiken)
- Bomen in stukken en takken, klein gemaakt zodat het in de tuinkorf past
Wat zijn de locaties van de tuinkorven op IJburg
Op de tuinkorven kaart zie je in welke buurten al een tuinkorf staat.
Als wij Amsterdammers ons gfe/t apart inzamelen, dan heeft dat veel voordelen. Groente-, fruit-, etensresten en tuinafval zijn gewoon waardevol. Per jaar gooien de Amsterdamse huishoudens ruim 70 miljoen kilo etensresten bij het restafval. Het merendeel wordt verbrand in de ovens van het AEB, het Afval Energie Bedrijf. Dat is jammer. Het is beter en goedkoper om het gfe/t te vergisten en te composteren.
Het is een goed en duidelijk verhaal, maar het belangrijkste is dat zoveel mogelijk Amsterdammers kunnen en willen meedoen. Het lijkt misschien dat je maar weinig etensresten hebt, maar van 1 kilo gfe/t kan al 400 gram compost gemaakt worden. Dus elke kilo telt. Je zal je routine in de keuken wel moeten aanpassen, maar als je weet wat er met je etensresten gebeurt, dan is het niet moeilijk om mee te doen.
De apart ingezamelde etensresten en tuinafval gaan naar het bedrijf Meerlanden. Daar staat een enorme biovergister. De bacteriën in die vergister zetten het gfe/t om in biogas en compost. Biogas is beter voor het milieu dan fossiel gas. De vuilnisauto’s van Meerlanden rijden op dit biogas. En de compost is veel beter voor het klimaat dan kunstmest. Het merendeel van deze compost gaat naar de land- en tuinbouw. Een keer per jaar, op de Nationale Compostdag, kunnen bewoners gratis compost afhalen.
Als je meedoet, dan is het natuurlijk belangrijk dat de gescheiden gfe/t zo schoon mogelijk blijft. Zonder plastic, metaal, glas of andere rommel. Dat kunnen de bacteriën niet verwerken. En je wil het niet terugzien in de compost. Plastic zakken zijn echt niet toegestaan. Hele partijen gfe/t worden afgekeurd als er plastic inzit. Dat is jammer voor alle inspanningen van de anderen. Je kunt wel speciale composteerbare zakjes kopen bij de supermarkt. Deze zakjes zijn niet heel sterk, maar ze helpen wel om geurtjes te voorkomen.
Voor veel Amsterdammers duurt het nog even voordat zij hun gfe/t gescheiden kunnen aanbieden. De gemeente werkt hard aan de uitrol van de inzameling in de hele stad, maar het kost gewoon tijd. Intussen kun je zelf al veel doen. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij buurtcompostinitiatieven, zoals lokale wormenhotels bij buurttuinen. Je kunt ook proberen minder etensresten weg te gooien, bijvoorbeeld door niet teveel te kopen of te koken. Dat scheelt ook in je huishoudportemonnee.
Link Amsterdam
https://www.amsterdam.nl/afval-hergebruik/groente-fruit-etensresten-tuinafval/
Link nieuwe gfe/t rolcontainer aanvragen Amsterdam
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/nieuwe-rolcontainer-aanvragen-71329-kp
Link composteren in de buurt
https://www.amsterdam.nl/afval-hergebruik/groente-fruit-etensresten-tuinafval/composteren/
Link Meerlanden
https://www.meerlanden.nl/afvalsoorten/gfte
Link Milieu Centraal
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/groente-fruit-en-tuinafval-gft/
Link video gfe/t naar compost
https://vimeo.com/863890588/a407966571?share=copy (Jetty Mathurin)