Project
Lopend

Verborgen dieren van het Diemerpark

Geplaatst op 4 april 2014, 16:01 uur

In het Diemerpark leven veel " verborgen" dieren. Dieren, zoals de vos, de amerikaanse rivierkreeft en de ringslang, die er wel zijn, maar die je als bezoeker van het park niet of nauwelijks ziet. Deze dieren leven 's nachts of zijn erg schuw. In het Diemerpark staan ook 12 waterputten voor het monitoren van de bodem onder de afdeklaag voor het park. De kale betonnen randen van deze putten steken zo’n 70 cm boven het maaiveld uit. Vele mensen storen zich hier aan.

Stadsecoloog Martin Melchers kwam op het idee om de waterputten te beschilderen met de "verborgen" dieren van het Diemerpark. De putten passen hierdoor beter in het park en dienen tevens als natuureducatie . Jong en oud kunnen kennis nemen van de grote biodiversiteit in het Diemerpark. Het Diemerpark heeft de grootste biodiversiteit van alle Amsterdamse parken!

Het idee is door Sandra Hueber van BRIGHT UP in samenwerking met Martin Melchers,en uitvoerend kunstenaar Leone Schröder verder uitgewerkt tot een plan waarin de natuureducatie verder versterkt wordt door:
- de ontwikkeling van een app met per waterput extra informatie over de dieren

- de ontwikkeling van een natuureducatiepakket voor scholen
- samenwerking met de Stichting Boerderij op IJburg , die zowel start/eindpunt wordt voor de wandelroute langs de “verborgen dieren” als een klein natuureducatiecentrum zal bieden.

Het plan komt door co-financiering tot stand. Partijen die het plan steunen kunnen een waterput adopteren. Hun naam komt op de waterput en in de app. Inmiddels is de financiering voor zes waterputten rond en kan het project van start. In de komende weken gaat de kunstenaar bij geschikt weer in het park aan de slag.

Stadsdeel Oost, het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Amsterdam (OGA), BAM Nelis De Ruiter en NOF IJ zijn hiervoor de sponsors. Binnenkort staat de mijlpaal van 40.000 Fkm in de app Ring-Ring (van Locatienet). Alle Fkm’s van, naar, op en door IJburg tellen dan mee voor de beschildering van nog één van de waterputten. De komende periode worden nog meer partijen benaderd om te participeren in het project en het aantal beschilderde waterputten verder uit te breiden.

De route langs de beschilderde waterputten zal feestelijk worden geopend op zondag 22 juni. Het OGA stelt dan het pompgebouw open, de boerderij start haar eerste project met de opening van de deuren van haar schuur met allerlei activiteiten en diverse stadsecologen verzorgen dan rondleidingen. Aan verdere activiteiten wordt volop gewerkt.

Voor meer informatie: Sandra Hueber – www.brightup.nl 

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Volwassenen, Jongeren, 11-22 jaar
Illustration
 
Deel dit: