Dit project is afgerond
Project

EnergieMeent: IJburg

Geplaatst op 25 augustus 2023, 10:12 uur
Illustration

Ontvang een dongle en krijg inzicht in het energieverbruik van jezelf en van anderen op IJburg. Wat kun je zelf als huishouden doen om te besparen of te verduurzamen, en wat samen met de buurt?  

Je kunt nog steeds meedoen aan dit project. Meld je aan bij deze projectpagina en mail tessel@waag.org of julia@waag.org. Dan nemen we contact met je op. De laatste bijeenkomst is op 28 November om 20.00 uur in de FlexBieb, daar moet je dan wel bijzijn. 

Tijdens de startbijeenkomst op dinsdag 3 oktober werden de doosjes uitgedeeld en bespraken we het eigen energieverbruik. Op dinsdag 31 oktober keken we naar manieren om het energiegebruik op elkaar af te stemmen en welke data we daarvoor (op een veilige manier) zouden willen delen. 

Kosten: gratis, een vrijwillige bijdrage aan de FlexBieb wordt op prijs gesteld.

Toelichting

We staan voor de maatschappelijke opgave om te verduurzamen, in 2030 moet in Nederland zeventig procent van alle elektriciteit hernieuwbaar worden opgewekt. Dat betekent dat de energie moet komen uit een bron die niet opraakt en automatisch wordt aangevuld. Dit zet het huidige energiesysteem onder druk. Naast de vraag naar meer zonnepanelen en windmolens, neemt ook de vraag naar elektriciteit toe, voornamelijk door warmtepompen en elektrisch rijden. Hoeveel energie er wordt gebruikt, verschilt per moment van de dag. Aan het einde van de dag, wanneer veel mensen thuiskomen van werk, ontstaan er grote pieken in het energiegebruik. Hoe kan vraag en aanbod slim op elkaar afgestemd worden? Natuurlijk IJburg en Waag Futurelab slaan de handen ineen om dit te onderzoeken. 

Met de slimme meter is het eenvoudig om je historische energieverbruik in te zien. Maar om met elkaar te verduurzamen, op veranderende energieprijzen in te spelen en kosten te besparen is er meer nodig. 

Vijftig bewoners op IJburg krijgen een open-source energiemonitoring systeem: een klein apparaatje dat zij in hun woning kunnen installeren en die de slimme meter uitleest. Op deze manier wordt het voor bewoners mogelijk om in te zien hoeveel energie er op ieder moment verbruikt wordt. Deze informatie is real-time en alleen lokaal in het huis beschikbaar. Maar een duurzame toekomst maken we samen. Daarom is het nodig dat we energie en data met elkaar gaan delen. 

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
In de periode van september 2023 t/m januari 2024 gaan we dit op IJburg testen. Wat is het effect van het uitzetten van lampen, de afwasmachine of het opladen van de auto? Hoe verhoud jouw energiedata zich tot die van je buren? En hoeveel kan er individueel en als groep bespaard worden? In een drietal bijeenkomsten gaan we over dit soort vragen met elkaar in dialoog en pluizen we uit welke energiedata nodig is voor verschillende doelen.

Uiteindelijk maken we een plan hoe op IJburg een energiegemeenschap gevormd kan worden die zelf data, technologie en energie beheert, transparant is over wat er gedeeld wordt en onafhankelijk is van (buitenlandse) commerciƫle tech bedrijven of energieleveranciers.

Hou deze pagina in de gaten voor informatie over dit project. De startbijeenkomst staat gepland op dinsdag 3 oktober 20:00 tot 22:00 in de flexbieb op IJburg: de aanmeldpagina voor het project en de bijeenkomsten volgen.



Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 864374. smartcity-atelier.eu
Klaar

Deel dit: