Activiteit

Keti Koti met Janice Deul en Karwan Fatah-Black

donderdag 27 juni 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Avond in het kader van Keti Koti.

De feestdag Keti Koti vindt jaarlijks plaats op 1 juli. Hiermee wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. De naam, die uit het Sranantongo komt, betekent: 'ketenen gebroken'. Op 1 juli 1863 schafte Nederland met de Emancipatiewet de slavernij af in de koloniën Suriname en Curaçao en zogeheten onderhorigheden.

Janice Deul en Karwan Fatah-Black gaan met elkaar en met de zaal in gesprek over dit onderwerp.

Janice Deul publiceerde vorig jaar een grondige, gelijknamige studie over Keti Koti, een paar maanden nadat premier Mark Rutte zijn excuses voor het Nederlandse slavernijverleden had uitgesproken.

'Janice Deul schreef een toegankelijk en lichtvoetig boek' - de Volkskrant
'Lees het, want je steekt er ontzettend veel van op' – Femke van der Laan bij 'Nooit meer slapen'

Karwan Fatah-Black (1981) schreef onder meer Slavernij en beschaving, waarin hij onderzoekt hoe het denken over slavernij zich door de eeuwen heen heeft gevormd. Zijn recentste boek is Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij (co-auteur Camilla de Koning). Hij is universitair docent koloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Eerder schreef hij Eigendomsstrijd (2018) en werkte hij mee aan een Wereldgeschiedenis van Nederland. Fatah-Black was lid van de denktank die betrokken was bij de tentoonstelling 'Slavernij' in het Rijksmuseum (2021). Op 1 juli 2020 hield hij de jaarlijkse Keti Koti Lezing.

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren: chipta.com/tickets/event/69507/keti-koti-met-janice-deul-en-karwan-fatah-black/

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: