Activiteit

Cinema IJburg # 6_Hotel Mokum/Elske/Modaal

vrijdag 29 maart 2024 , 19:00 - 23:00 uur
Illustration

Cinema IJburg nodigt je elke 2 weken uit voor een filmvertoning op een bijzondere locatie. Deze week zijn we te gast bij VRIJLAND op het het strand van IJburg. Adres; Pampuslaan 503.

Een fotograaf filmt Amsterdam/ Ed van der Elsken (1983)

Beelden van arbeiders, straatkinderen, opstandige jongeren en de familie van de fotograaf zelf. Gefotografeerd van begin jaren '60 tot begin jaren '80 tegen de achtergrond van oude wijken in de stad Amsterdam.

Hotel Mokum (2023)

Pak Mokum Terug" is de naam van een groep Amsterdamse activisten die weigeren te accepteren dat het basisrecht op huisvesting niet langer van toepassing lijkt. De naam van de groep betekent "Herover Amsterdam," waarbij Mokum de traditionele bijnaam is voor de hoofdstad waar, voor steeds meer mensen vandaag de dag, een thuis onbetaalbaar wordt. Tegen deze achtergrond doet Hotel Mokum verslag van de kraak van een vervallen hotel in het stadscentrum, verteld vanuit het perspectief van een fictieve activist.

We volgen de gebeurtenissen via mobiele telefoon, archiefbeelden en fictief materiaal. De krakers veranderen het vervallen hotel in een levendige woon- en werkgemeenschap, waarbij ze niet alleen woonruimtes creëren, maar ook ateliers en plekken voor vergaderingen en buurtfeesten. Om hun eerste maand in het gebouw te vieren, organiseren ze een vrolijke viering. Maar minder dan twee weken later worden hun hoop de bodem ingeslagen wanneer een rechter hun uitzetting beveelt en de oproerpolitie arriveert om hen eruit te zetten.

Jan Modaal

Jan Modaal schrijft punk smartlappen. Uit Jans teksten spreekt een grote liefde voor de Nederlandse taal. De nummers houden het midden tussen een vrolijke aanklacht en een woedende liefdesverklaring.

“Wil je dood ofzo?”, het debuut van Jan Modaal, is uitgekomen in 2020. In vier snijdende, scheurende stukken zet Jan zijn visie op de wereld uiteen. De tweede EP, Dode Witte Man, verscheen in 2023. Hard, aanstekelijk en recht voor zijn raap. Jan Modaal is een man van het volk, de schelle stem van een generatie.

Programma:

Deuren open 19.00

filmvertoning 1: 20.00 (fotograaf filmt Amsterdam)

fimvertoning 2: 21.00

(Hotel Mokum)

muziek/Jan Modaal: 21.45

 

 

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Documenten
Deel dit: