Activiteit

Onthulling KUNST voor PAMPUS

zaterdag 10 februari 2024 , 14:00 - 14:30 uur
Illustration

Een uniek kunstproject in de Pampuslaan wordt zaterdag 10 februari onthult!

Om 14 uur worden 60 kleurrijke banieren met portretten van de talentvolle Amsterdamse Kunstenaar Iriée Zamblé in de Pampuslaan onthult. Het feestelijke moment is in Factor IJ - de kunstinstelling aan de Pampuslaan op IJburg - in het bijzijn van de kunstenaar en Jan-Bert Vroege, bestuurder van Stadsdeel Oost.

Kunst voor Pampus
Kunst inspireert en verbindt. De Amsterdamse kunstenaar Iriée Zamblé heeft tijdens haar artist in residence in Factor IJ de straat en haar gebruikers goed leren kennen. Na meerdere ontmoetingen met buurtbewoners, ondernemers en voorbijgangers heeft ze 20 unieke portretten gemaakt die het verhaal van de Pampuslaan vertellen. Vanaf 10 februari zullen deze banieren de gehele Pampuslaan opfleuren om zo deze winkelstraat tot de kleurrijkste straat van IJburg om te toveren.


Kunst voor Pampus is een initiatief van Factor IJ om op een originele manier een podium in de openbare ruimte te creëren voor jong Amsterdams talent uit de kunstsector. Over een paar jaar nodigt Factor IJ een nieuw talent uit om in samenspraak met de buurt een ontwerp te maken voor de banieren. Zo ontstaat elke paar jaar een nieuwe expositie die de straat een eigen gezicht geeft en voor verbinding zorgt.

Over Iriée Zamblé
Iriée Zamblé onderzoekt de bestaande normen rondom portretten door middel van tekenen en schilderen. Ze laat zich inspireren door het dagelijks leven en de Afro-Atlantische cultuur. Ze baseert zich op mensen die ze op straat ontmoet, vrienden en kennissen. De mensen in haar schilderijen worden gekenmerkt door een koele uitstraling. Ze concentreert zich op de details van hun uiterlijk en maakt er gedurfde en authentieke figuren van, die ze schildert met een scherp oog voor stijl en zelfexpressie. 
Iriée studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en studeerde af met een klein portret van 50 bij 35 centimeter. Ze werd artist in residence van het Mauritshuis en won de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022. Eind 2023 werd zij verkozen tot Talent van het Jaar 2024.

 

Locatie
Factor IJ
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: