Activiteit

Wereldcinema: Vrouwen van Suriname

zaterdag 13 april 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

LET OP: VERPLAATST VAN 20 NAAR 13 APRIL

Oema foe Sranan / Vrouwen van Suriname is de eerste in het Sranantongo gesproken documentaire over het Suriname van de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen – Jetty, Sonja, Somai en Sylvie – die zich verzetten tegen de miskenning, uitbuiting en armoede die ze dagelijks ervaren. Met hun persoonlijke verhalen bieden ze zicht op de geschiedenis van (neo)kolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit het boek Wij slaven van Suriname (1934) van Anton de Kom, dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat geen lijdend maar een strijdend volk zien.

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland).

Lange tijd is de film niet te zien geweest. Het Eye Filmmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) besloten in 2021 de film te restaureren. Deze versie zal 13 april worden vertoond.

Na afloop gaan we - zoals altijd bij een aflevering van onze serie Wereldcinema - in gesprek over de film. Ditmaal met o.a. de geëngageerde theatermaker en journalist Nadia Tilon.

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren: chipta.com/tickets/event/68597/wereldcinema-vrouwen-van-suriname/

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: