Activiteit

Workshop in twee delen over 'Ruth'

Maandelijks: Op Derde donderdag , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

Op twee avonden gaan we in De Binnenwaai, kerk op IJburg, o.l.v. ds. Riekje van Osnabrugge dieper in op de achtergronden van het bijbelboek Ruth. In dit dunne, menselijke bijbelboek hebben vrouwen de hoofdrol. We bekijken het verhaal van de jonge weduwe Ruth vanuit verschillende invalshoeken en we buigen ons over diverse betekenissen die aan het boek zijn toegekend in de loop der eeuwen. Tijdens de avond zullen we ook zeker aandacht schenken aan de vragen die het boekje Ruth bij ons oproept en waar de ervaringen van de hoofdpersonen raken aan de onze of juist niet.

Het verhaal leest als een streekroman. Vanwege een hongersnood vlucht ene Noömi met man en kinderen uit Juda naar het buitenland, waar haar zonen elk met een buitenlandse vrouw trouwen. Beide mannen overlijden, evenals haar man. Als de hongersnood in Juda voorbij is, keert Noömi met Ruth, een van haar schoondochters, gedesillusioneerd terug. Uiteindelijk vindt Ruth een nieuwe liefde, Boaz, en bevalt zelfs van een zoon.

Ruth is zo ook te lezen als een universele vertelling over vluchten vanwege honger, over het verliezen van je partner en kinderen, over rouw, verdriet en wanhoop. Maar daardoorheen gaat het over liefde, trouw en recht doen aan wie dat nodig heeft. Een boekje vol hoop, waarbij de naam van God amper valt, maar toch…? Van deelnemers wordt geen specifieke bijbelkennis vereist, de avonden hebben een open karakter en zijn ook los van elkaar bij te wonen.

Locatie
Binnenwaai
Doelgroep
Alle volwassenen
start / einde
Gestart op do 18 januari 2024. Beëindigd do 8 februari 2024
Deel dit: