Activiteit

Workshop 2: EnergieMeent - energiedata delen

dinsdag 31 oktober 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Hoe kunnen IJburgers met elkaar problemen van de energietransitie aanpakken? Hoe kunnen ze hun energieverbruik afstemmen op elkaar en op lokaal opgewekte duurzame energie? Denk mee en doe mee met  deze tweede avond van het project ‘Energiemeent IJburg’, door je aan te melden voor dit event in de FlexBieb. 

Doelgroep: deelnemers aan het project Energiemeent IJburg, in bezit van een dongel. Wil je graag meedoen maar heb je nog geen dongel? Misschien is er nog plek. Neem contact op met Julia Jansen van Waag via julia@waag.org. 

De afgelopen weken zijn IJburgers aan de slag gegaan om hun energieverbruik te meten met een open-source energiemonitoringsysteem (een klein doosje dat data van de energiemeter uitleest). Het energieverbruik is dan alleen thuis zichtbaar voor de bewoners zelf. De komende weken gaan we kijken hoe het energieverbruik van de groep eruitziet. Dan kunnen we met elkaar in gesprek over hoe we als groep het energieverbruik beter kunnen afstemmen op elkaar én op de momenten dat er zonnestroom wordt opgewekt. Dat kan helpen om ons energieverbruik te verduurzamen en de energietransitie te versnellen.

Tijdens deze avond delen we onze bevindingen van de eerste weken: wat viel op bij het meten? Wat zijn de energieslurpers in huis? En op welke momenten van de dag verbruik je de meeste energie? 

Vervolgens gaan we in gesprek over het onderling delen van energiedata en krijgen we instructies over het platform waar we de energiedata samenbrengen: energieID. Het delen van data is nodig om energieverbruik op elkaar af te stemmen en zo file op het elektriciteitsnet te voorkomen. We bespreken de voor- en nadelen van energiedata delen met elkaar. Wat vind jij belangrijk bij het delen van energiedata? 

Via een online platform (energieID) kunnen we inzicht krijgen in het energieverbruik van de groep als geheel. Gebruikt iedereen op hetzelfde moment elektriciteit? Hoeveel stroom wekken de zonnepanelen van de groep samen op? En lukt het de groep om energieverbruik op elkaar af te stemmen en zo de ‘pieken’ van de groep te verkleinen? 

Je kunt als deelnemer alvast een account aanmaken op EnergieID en je daarna aanmelden bij deze groep. Dit hoeft echter nog niet! Dit gaan we dinsdag verder toelichten. 


Programma 

- Verwelkomen van nieuwe deelnemers
- Bespreken van de meetvragen en antwoorden uit bijeenkomst 1. - Instructie: hoe kunnen we de data samenbrengen op het platform energieID. 

- Bespreken wat de voor- en nadelen zijn van energiedata delen met mede-IJburgers. 

Deze avond is onderdeel van het project Energiemeent IJburg: https://halloijburg.nl/energiemeent

Locatie
FlexBieb
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Een vrijwillige bijdrage aan de FlexBieb wordt gewaardeerd
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Omschrijving doelgroep 
Voor iedereen die op IJburg woont, een slimme meter en een dongle heeft. Als je niet bij workshop 1 was om de dongle te ontvangen, meld je dan bij Julia Jansen van Waag via julia@waag.org. Als er nog dongles beschikbaar zijn kun je dan meedoen en krijg je instructies om er eentje op te halen.
maximum aantal deelnemers
50

Aantal aangemelde deelnemers: 11

Deze mensen komen:
- Julian Hessels
- Eric Velthuizen
- Carla Bison
- Rene Dalmeijer
- Frank Glim
- michiel dijk
- Marian Elbers
- dick simonis
- Michel Vogler
- Paul Engel
- Isabella Jansen

Meld je aan
Deel dit: