Activiteit

Kom langs! Drie weken fototententoonstelling mentale gezondheid

ma 25 sep 2023 - ma 16 okt 2023 , 16:00 uur
Illustration

Van 25 september tot 16 oktober staat de fototentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ voor het IJburg College op de Pampuslaan. Gedurende drie weken dat deze tentoonstelling aanwezig is op de Pampuslaan 1 (Ijburgcollege), zijn er inspirende, laagdrempelige activiteiten voor jongeren , ouders en bewoners rondom het thema samengesteld. Zoals debatavonden, een theatervoorstelling en wandelactiviteiten. Via de QR code op de flyer (zie bijlage) kunt u alle activiteiten vinden. 

Veel jongeren in Nederland zitten niet lekker in hun vel. Maar liefst 60 procent van de Amsterdamse jongvolwassenen (tussen de 16 en 25 jaar oud ) heeft last van mentale problemen. Zoals angst, stress en somberheid. Erover praten is lastig, maar een belangrijke eerste stap. In de expositie vertellen 30 diverse jonge ervaringsdeskundigen jaar hun persoonlijke verhaal. Zij delen hun mentale uitdagingen, maar ook hoe zij en hun omgeving ermee leerden omgaan. Stadsdeel Oost en programma Zo blijven wij gezond in Oost wil zo mentale gezondheid van jongeren zichtbaar en bespreekbaar maken. 

Niet alleen
Jongeren kunnen zo zien dat ze niet alleen staan. Dat er hulp beschikbaar is en dat plekken zijn om over hun mentale gezondheid te praten. Met elkaar of anoniem. Daarnaast leren familieleden, vrienden en professionals via de tentoonstelling de weg kennen naar hulp en advies.

Veel jongeren op IJburg
Vorig jaar september stond de buitententoonstelling 3 weken op het Oranje-Vrijstaatplein. Rondom de tentoonstelling konden jongeren deelnemen aan allerlei activiteiten. Jongerenorganisaties waren hier enthousiast over. Daarom heeft de gemeente/programma Zo blijven wij gezond in Oost de reizende fototentoonstelling nogmaals naar Oost gehaald. Dit keer naar IJburg waar relatief veel jongeren wonen. Ook nu zijn er activiteiten voor jongeren rondom het thema samengesteld. Zoals debatavonden en een theatervoorstelling. Via de QR code op de flyer (zie bijlage) kunt u alle activiteiten vinden. 

Opening en meer informatie
De tentoonstelling is vanaf 25 september geopend. Op maandag 25 september om 4 uur opent stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer de tentoonstelling op de Pampuslaan. Verder zal de opening bestaan uit een mooi programma: van dans tot spoken word. Meer over het programma vindt u op amsterdam.nl/oost. Jongeren kunnen bij mentale problemen gratis en anoniem terecht bij thriveamsterdam.nl/uptalk voor hulp en advies. 

(Voor meer informatie of vragen kunt u contact zoeken met gezondheidsbevorderaars Ella Teunisse e.teunisse@amsterdam.nl of Joanna Kruzycka j.kruzycka@amsterdam.nl van programma Zo blijven wij gezond in Oost)

Locatie
Papuslaan 1
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op ma 25 september 2023. Beëindigd ma 16 oktober 2023
Illustration
 
Deel dit: