Activiteit

Amsterdammers aan zet op Burgertop, dus ook IJburgers, laat je horen!

zaterdag 6 juni 2015 , 9:30 - 17:30 uur

Amsterdammers aan zet op Burgertop -Amsterdam in de Zuiderkerk

Op 6 juni gaan Amsterdammers in de Zuiderkerk met elkaar in gesprek over wat zij willen voor de stad en hoe ze dat willen realiseren. Daarmee is de eerste grootstedelijke burgertop een feit.

Stemrecht en spreekrecht

De organisatie van de dag ligt in handen van een groep vrijwilligers met hart voor de stad. De organisatie licht toe: “De aanleiding voor de Burgertop is, dat politiek en bestuur ver afstaan van de burger en dat de burger vaak niet weet hoe en waar die met zijn eigen wensen, zijn eigen agenda, terecht kan. De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is altijd heel laag, vorig jaar maar vierenvijftig procent. Dat betekent dat veel mensen geen gebruik (willen) maken van die mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het bestuur en de stad. Je zou kunnen zeggen dat de burgertop daarop een aanvulling is.”

Democratie voor iedereen

Op 6 juni gaan de deelnemers in groepjes van tien met elkaar in gesprek. Daar zit een gespreksleider bij die er op toeziet dat iedereen ook aan het woord kan komen. Een notulist legt de uitkomsten van het gesprek vast. Zo krijgen ook mensen die niet gewend zijn om in grotere groepen te spreken een kans om gehoord te worden.

 

Samen

De Burgertop is geslaagd als er een echte agenda uitkomt waar Amsterdammers met elkaar, met het bestuur of met andere organisaties mee aan de slag kunnen. Deelnemers ontmoeten geestverwanten met dezelfde wens voor de stad of helpen hun stadgenoten om hun wensen voor de stad te vervullen.  

 

Meehelpen of meedoen?

Er zijn nog notulisten en crew nodig voor de dag zelf. Verder is versterking voor de webredactie en een persvoorlichter nodig. Wil je de organisatie helpen of meepraten aan een tafel? Geef je op via www.burgertop-amsterdam.nl/deelnemen of volg de organisatie via Facebook of Twitter (@g100oamsterdam). Of neem contact op met Juan-Carlos Goilo (j.goilo@amsterdam.nl) voor de dag zelf of Hinke Kappert (h.kappert@amsterdam.nl) voor de communicatie. De Burgertop duurt de hele dag. Voor koffie, thee en een lunch is gezorgd.

 

Locatie
Zuiderkerk Amsterdam
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 11 t/m 22 jaar
meer info over organisatie 
h.kappert@amsterdam.nl
Deel dit: