Bericht

Denk mee over duurzame projecten voor IJburg

Geplaatst op 21 maart 2024, 11:44 uur
Illustration

Wat nog maar weinig mensen weten, is dat de eerste bewoners van IJburg bij de koop van hun woning een bijdrage hebben geleverd aan een  duurzaamheidsfonds voor IJburg. In totaal is 450.000 euro beschikbaar. Het geld heeft lang op de plank gelegen bij de ontwikkelaars en gemeente en het is de hoogste tijd om het uit te geven. De gemeente heeft ons (IJburgers) gevraagd om een bestemming voor dit geld te zoeken. Het budget kan worden besteed aan een nieuw duurzaam project op IJburg. Als bewoner van IJburg kan je meedenken en -bepalen welk project dat wordt. 

Hoe werkt het?
Inmiddels wordt het fonds beheerd door de Stichting Natuurlijk IJburg. Voor het vinden van een geschikte bestemming is een kernteam samengesteld van bewoners en stadsdeel Oost. Het team heeft 5 doelen opgesteld die stuk voor stuk te maken hebben met Duurzaamheid. JIj kan aangeven welke doelen je belangrijk vindt door 10 punten -in de vorm van hartjes- over de doelen te verdelen. Als er een of twee doelen uitspringen komt de volgende stap: samen met jullie bedenken we welke projecten binnen de gekozen doelen en de criteria passen. Mogelijk worden er ook experimenten uitgevoerd in de buurt. Daarna kunnen jullie kiezen welk project daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Streven is om dit proces binnen twee jaar gerealiseerd te hebben.

Geef jouw mening

Criteria

Voor het uitgeven van het geld van het Duurzaamheidsfonds zijn een aantal criteria opgesteld: 

  • Financieren van één nieuw project (geen co financiering van bestaande projecten, of heel veel kleine projecten)
  • Elke inwoner van IJburg heeft toegang tot/profijt van dit project
  • Project staat in teken van duurzaamheid en klimaat
  • Project is ontstaan door participatie met bewoners en ondernemers van IJburg
  • Project moet bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering op het gebied van klimaat


Wil je meer informatie of wil je meedenken stuur een e-mail naar info@natuurlijkijburg.nl. Voor een vraag aan de gemeente kan je mailen met Martien van Rijn, Stadsdeel Oost, m.van.rijn@amsterdam.nl

Deel dit: