Bericht

Nicole Kaandorp wint namens Vrijburcht het NK Poetry Slam

Geplaatst op 26 september 2023, 15:03 uur
Illustration

Nicole Kaandorp is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023 geworden namens Poetry Slam Vrijburcht. Na voorrondes in het hele land stonden acht poetry slammers op zaterdagavond 23 september op de 21e editie van het NK Poetry Slam, tijdens het International Literature Festival Utrecht. Nicole nam het in de finale battle op tegen Eelco Couvreur en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro.

Nicole trad op het NK op namens Poetry Slam Vrijburcht. De Amsterdamse poetry slam die ze, na drie voorrondes en een finale in juni won. Nicole's overwinningstocht leidde door zes gewonnen etappes  Ze won een voorronde van Poetry Slam Vrijburcht, won de jaarfinale van Poetry Slam Vrijburcht, ze kwam door de halve finale van het NK, en ze doorstond drie rondes in de finale van het NK en won daarin ook nog de finale-battle.

Tijdens de grote finale van het NK Poetry Slam in TivoliVredenburg, namen acht woordkunstenaars uit Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar op: Kylie Lyandra, Yanaika Zomer, SorayaSpeaking, Sven Vek, Eelco Couvreur, Hava Güveli, Nicole Kaandorp en Sander Ausems. Zij verzekerden zich van een plek in de finale door op 13 september de halve finale van het NK Poetry Slam te winnen. Nicole Kaandorp mag zich na vanavond Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023 noemen. Drie deelnemers in de finale van het NK hadden banden met Poetry Slam Virjburcht: Sander Ausems is mede-organisator van de slam en Yanaika Zomer kende in Vrijburcht haar slam-debuut.

De jury over Nicole Kaandorp
Na een eerste ronde, waarin alle slammers individueel hun kunsten vertoonden, en een tweede ronde met nog vijf deelnemers, bleven Nicole en Eelco over in de finale. De jury over Nicole en de laatste battle: Iduna Paalman: “Dit was een heerlijk huwelijk, waarin de partners zeer aan elkaar gewaagd zijn. Ze gaan niet battelen zeggen ze, maar zetten elkaar toch zeer liefdevol in de hoek. Nicole nog net iets venijniger, iets zangeriger, net als een, ja.. winnaar!”  Eva van Manen: “Je zachtheid gooide je als een dekentje over het vuur dat Eelco in de tweede ronde gooide en met zo’n overheersende zachtheid deed je zo ‘shhhhh'”. Na het juryadvies kreeg Nicole de meeste stemmen van het publiek, via de applausmeter.

Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Ze maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma’s in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen. In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het korte verhaal Linnen, over een stel dat doet alsof ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Relaties en hoe daarover te communiceren keren vaker terug in haar werk, evenals opsommingen en heldere details. Ze won de voorronde van Poetry Slam Vrijburcht.

Illustration
 
Deel dit: