Bericht

Vuurstenen en botten gevonden op IJburg

Geplaatst op 25 juli 2023, 10:28 uur
Illustration

We hebben op IJburg opnieuw oude botten gevonden. Deze zijn klein, maar zijn toch heel bijzonder. Het zijn bijvoorbeeld botten van een steppenwisent, een rendier en een belemniet. Dit laatste komt uit een skelet van een inktvis van meer dan 64 miljoen jaar oud. Waarschijnlijk heeft het landijs deze aangevoerd uit Scandinavië tijdens een ijstijd van 150.000 jaar geleden.

Eerder hebben we ook al eeuwenoude botten gevonden op het strand van IJburg. Deze zijn nog steeds te zien in het Strandlokaal op Pampuslaan 505.

Vuurstenen
Naast de botten hebben we bewerkte vuurstenen in het zand bij IJburg gevonden. De vuurstenen zijn waarschijnlijk gemaakt door Neanderthalers. Degene die de vuurstenen heeft gevonden noemde dit een grote verrassing.

Tentoonstelling in Strandlokaal
Er is nu een kleine tentoonstelling in het Strandlokaal over botten die gevonden zijn op IJburg. Deze botten liggen in een vitrinekast. Aan de kast hangen kaartjes met informatie over de gevonden botten. Hierop staat bijvoorbeeld om welk dier het gaat en hoe oud het bot is.

Het Strandlokaal ligt bij Strand IJburg op Pampuslaan 505. Het lokaal is op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. In het gebouw is verder informatie te vinden over IJburg en de ontwikkeling van het gebied.

Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden
Naast de kleine tentoonstelling in het Strandlokaal, is er ook een tentoonstelling in Almere. De tentoonstelling 'Oostvaardersplassen 120.000 jaar geleden' is tot eind oktober te vinden in het bezoekerscentrum Oostvaardersplassen Almere. Vele vondsten van IJburg staan hier tentoongesteld. Iedereen is hier welkom.

Contact
Heeft u vragen over het Strandlokaal? Neem dan contact op met:

Denise Peroti, omgevingsmanager IJburg
06 1069 8899
d.peroti@amsterdam.nl 

Deel dit: