Bericht

Boskalis en De Vries & Van de Wiel leggen Buiteneiland aan

Geplaatst op 27 maart 2023, 11:30 uur
Illustration

Buiteneiland is het laatste eiland en daarmee het sluitstuk van IJburg. Het eiland wordt een natuur- en recreatiegebied. De aanleg hiervan gebeurt in 2 fases. Voor de eerste fase heeft Combinatie Boskalis Nederland bv & De Vries & Van de Wiel bv de aanbesteding gewonnen. Zij hadden de economisch meest voordelige inschrijving.

Eerste fase: de contouren
Buiteneiland wordt in 2 fases aangelegd. De eerste fase bestaat uit een toegangsdam vanaf Strandeiland, een werkterrein en een ringdijk waarbij de contouren van Buiteneiland zichtbaar worden. Combinatie Boskalis Nederland bv & De Vries & Van de Wiel bv legt de eerste fase aan met zand uit het IJsselmeergebied.

Tweede fase: de binnenkant
In de tweede fase wordt de binnenkant van het eiland opgevuld met vrijgekomen grond uit bouwprojecten in de stad. Buiteneiland wordt dus voor een groot gedeelte circulair aangelegd. Het tempo van vullen van het eiland hangt af van het tempo waarmee grond uit de bouwprojecten vrijkomt. Hierdoor duurt de aanleg van Buiteneiland veel langer dan bijvoorbeeld de aanleg van Strandeiland. In totaal wordt Buiteneiland ruim 40 hectare groot. Het wordt een parkachtig eiland met ruimte voor sport, recreatie en natuur.

Planning
Halverwege 2023 beginnen de werkzaamheden aan de eerste fase. De werkzaamheden duren ongeveer 1 jaar. Daarna volgt een rustperiode in verband met de benodigde zetting. De tweede fase start naar verwachting in 2025 en duurt 15-20 jaar. In deze periode nemen we al delen van het eiland in gebruik, zoals de sportvelden. Als Buitenland af is heeft de stad er een nieuw park bij. Naar verwachting is het hele eiland tussen 2045 en 2050 klaar.

Deel dit: