Bericht

Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus

Geplaatst op 11 juli 2020, 13:52 uur

Nieuwe kunst over klimaat
Deze zomer (van 18 juli t/m 13 september 2020) gaat Het Klimaatmuseum voor Pampus. Tijdens dit project creëren en exposeren drie kunstenaars nieuw werk over klimaat op Forteiland Pampus. Daarbij laten zij zich inspireren door het eiland en de bezoekers.

Van 18 juli tot 15 augustus zijn de kunstenaars veel op het eiland aanwezig om hun nieuwe werk te creëren. Daarna zijn de werken nog tot en met 13 september te bewonderen als expositie. Ook wordt een publieksprogramma georganiseerd, met onder andere meetups, workshops en sleepovers. Allemaal coronaproof.

Meer verbeelding over klimaat nodig
We doen nog veel te weinig om de klimaatcrisis op te lossen. We hebben de kennis al lang, maar we komen pas in beweging als we worden geraakt en geïnspireerd. Daar is een hoop creativiteit en verbeeldingskracht voor nodig. Kunstenaars hebben dat gelukkig. ‘Kunstenaars kunnen de klimaatcrisis meer invoelbaar en inzichtelijk maken.’ Zegt Laura van Rutten, oprichter van Het Klimaatmuseum. ‘Daarom geeft Het Klimaatmuseum hen een podium.’

Over de kunstenaars
De drie deelnemende kunstenaars zijn geselecteerd middels een open call. Tijdens het project zijn ze stap voor stap te volgen in hun proces. Ook online.

Kent Chan (1984) woont en werkt in Maastricht. Hij is beeldend kunstenaar, curator en filmmaker. Voor dit project maakt hij een video-installatie over een toekomstig tropisch (dystopisch) Europa, gemaakt en gefilmd op Pampus.
India Rose Klap (1995) woont en werkt in Amsterdam. Ze is voedselkunstenaar, gericht op alternatieve oplossingen. Samen met de bezoekers van Pampus maakt ze een ‘utopisch handboek’ ter bevordering van de relatie tussen ons voedsel en het klimaat.
Anne Fehres en Luke Conroy (1988 en 1990) wonen en werken als kunstenaarsduo in Den Haag. Ze maken installaties en audiovisueel werk. Voor dit project creëren ze een geluidsinstallatie die ons op absurde wijze in dialoog brengt met de natuurlijke objecten op Pampus.
Unieke en duurzame locatie


Dit project is een samenwerking tussen Het Klimaatmuseum en Forteiland Pampus. Het eiland werkt er momenteel aan om volledig duurzaam en zelfvoorzienend te worden. Deze ambitie past goed bij Het Klimaatmuseum. Daarnaast dient het eiland perfect als alternatieve miniwereld, waar de kunstenaars en de bezoekers zich helemaal kunnen onderdompelen in de verbeelding over klimaatopwarming.


Deel dit: