Bericht

Verkeersveiligheid met een smiley

Geplaatst op 31 oktober 2018, 16:49 uur

Afgelopen zomer ontving de omgevingsmanager van IJburg een brief en een tekening van Ize Kater, een 9-jarige bewoonster van IJburg. In de brief vraagt Ize aan de gemeente of die iets kan doen aan de verkeerssituatie op Bert Haanstrakade die in haar ogen gevaarlijk is.

Oorzaken
In de brief geeft ze ook een aantal oorzaken aan. Te veel vrachtwagens, auto’s die te hard rijden, te weinig verkeersborden en vrachtwagens die ook nog eens parkeren waar het niet mag. En dat alles dichtbij de scholen.

Veel van de problemen die Ize aangeeft, zijn al langer het onderwerp van gesprek tussen bewoners van IJburg en de gemeente.

Maatregelen
Er zijn afgelopen jaar ook al maatregelen getroffen. En er is onderzoek gedaan naar de snelheden van het verkeer. De aannemers worden regelmatig op het verkeerd parkeren van hun vrachtwagens aangesproken en de oversteekmogelijkheden veiliger gemaakt.

Over sommige maatregelen zoals voetgangersoversteken (zebrapaden) of verkeerslichten krijgen we ook van volwassen bewoners van IJburg vragen. Hierover hebben we verkeersdeskundigen geraadpleegd. Deze deskundigen geven aan dat die maatregelen op dit moment niet het gewenste effect zullen hebben.

Snelheid in smileys
Nu ontvangen we niet elke dag zo’n serieuze brief van een jonge bewoner, dus we hebben bedacht dat we nog iets extra's willen doen op de Bert Haanstrakade. We hebben een tijdelijk matrixbord geplaatst dat de snelheid van het verkeer aangeeft en met smileys laat weten of de snelheid veilig is of gevaarlijk. Dit kan automobilisten en vrachtwagenchauffeurs helpen om een verantwoorde snelheid aan te houden. Het bord kan gemakkelijk verplaatst worden naar andere locaties op IJburg waar de verkeerssituatie minder veilig wordt door bijvoorbeeld bouwverkeer.

Onthulling door Ize
Ize is blij met het bord en heeft afgelopen vrijdagmiddag met ballonnen het bord onthuld. Ze hoopt dat iedereen nu minder hard gaat rijden, zodat kinderen gemakkelijker én veiliger kunnen oversteken.

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Evert Krist

vr 2 november 2018 21:12
Ik heb begrip voor het verlangen naar een beheerst rijgedrag, maar dit is wel het begin van de "verrommeling" van het maaiveld.
Als er "rommel" geplaatst moet worden waarom dan niet direct een flitspaal ?