Bericht

Inspirerende workshops voor omgaan met dementie

Geplaatst op 2 september 2016, 16:15 uur

Inspirerende workshops voor omgaan met dementie - DE KRACHT VAN ANDERS COMMUNICEREN

Wat?
In 5 bijeenkomsten, van elk twee uur, leren deelnemers aan de hand van verschillende thema’s hoe men op een andere manier kan communiceren met een dierbare die lijdt aan dementie. De bijeenkomsten zijn interactief, positief en leuk om te doen.

Voor wie?

De workshops zijn bedoeld voor mantelzorgers, familie en vrijwilligers die zorg geven aan iemand met dementie.

Wanneer en waar?

De cursus wordt gegeven op vijf woensdag avonden in oktober en november.

Cursusdata 2016: 5 oktober, 12 oktober, 26 oktober, 2 november en 9 november.

Tijd: van 19:30 uur tot 21:30 uur

Locatie: Dienstencentrum Flevopoort, Kramatplantsoen 101 te Amsterdam.
Mocht u niet alle vijf de workshops kunnen bijwonen, dan is dat geen probleem.

Aanmelden, vragen en contact
De workshops zijn gratis, maar men dient zich wel van tevoren aan te melden want er zit een max aan het aantal deelnemers.
Voor aanmelding en vragen kunt u contact opnemen met Annemarie Bolder via email: a.bolder@zgao.nl of via telefoon: 06-12600165

Mocht u graag willen komen, maar is de opvang voor uw naaste met dementie een probleem, dan denken we graag met u mee met het zoeken naar een passende oplossing.

Reacties

Enkele opmerkingen van mensen die eerder deze workshops volgden:

- ‘...De workshops zijn laagdrempelig, veilig, open en positief.’
- ‘...De workshops hebben me echt geholpen: Het is me gelukt om de negatieve woordenstroom om te buigen. Samen in harmonie te zijn, kleine dingen te zien, te benoemen en ervan te genieten...’
- ‘...Goede sfeer, leuke onderwerpen...’
- ‘...Leerzaam om verhalen van anderen te horen en hoe zij oplossingen vinden...’
- ‘...Werken in kleine groepjes is fijn...’
- ‘...Interactieve opdrachten, goede gestructureerde opbouw...’

Thema’s workshops
1. ‘Het verleden tot leven brengen: de kracht van herinneringen’ (5 oktober)
Bij mensen met dementie blijven herinneringen van vroeger vaak nog lang intact . Tijdens deze workshop ervaren deelnemers dat het ophalen van herinneringen een inspirerend middel kan zijn om op een fijne manier contact te hebben met mensen met dementie. De deelnemers krijgen handvatten over het stellen van de juiste vragen en het voeren van een gesprek zonder daarbij de ander te confronteren met zijn geheugenproblemen.

2. ‘Zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie’ (12 oktober)
Veel mensen met dementie kunnen dingen niet meer goed onder woorden brengen, maar voelen wel heel goed de sfeer aan. Lichaamstaal is daarbij heel belangrijk. We leren in deze workshop hoe je zonder woorden duidelijk kan maken dat je in interesse toont in de ander, hoe je een boodschap overbrengt, hoe je het best iemand kan benaderen en hoe je lichaamstaal kan inzetten om het contact ten positieve te veranderen.

3. ‘Samen genieten: de kracht van muziek’ (26 oktober)
Muziek heeft een positieve uitwerking op mensen met dementie en met name het luisteren naar persoonlijke muziek. In deze workshop ervaren deelnemers dat muziek op een andere manier binnenkomt en gaan we concreet aan het werk met wat mantelzorgers en vrijwilligers op een laagdrempelige manier zelf kunnen doen: handige tips rond het verzamelen/opslaan en afspelen van muziek, mogelijkheden van de I-pod, zingen, klanken maken, zelf muziek maken.

4. ‘Het kan anders: hoe om te gaan met de nieuwe realiteit’ (2november)
Iemand met dementie verandert. De persoon die we ooit gekend hebben, verdwijnt langzaam. Dat betekent dat oude omgangsvormen, die vroeger werkten, nu niet meer werken. Het aanvaarden van deze nieuwe realiteit is pijnlijk, maar door het te accepteren kunnen ergernis en irritaties vervangen worden door interesse en nieuwsgierigheid. In deze workshop gaan we concreet met dit moeilijke proces aan de slag.

5. ‘En ik?: de uitdaging om goed voor jezelf te zorgen’ (9 november)
In deze workshop wordt vooral ingegaan op de mantelzorger en vrijwilliger zelf. Wat kan je zelf doen om te voorkomen in een negatieve spiraal terecht te komen. Wat kan je zelf doen om een betere balans te krijgen tussen “energiegevers” en energievreters”. Hoe kan je jouw sociale netwerk inzetten? Uitgangspunt: als je zelf goed in je vel zit, kan je beter voor een ander zorgen.

De trainers
Ernst Buning is psycholoog en ervaringsdeskundige: in 2006 werd bij zijn vrouw dementie vastgesteld. Zij overleed in 2011. Tijdens haar ziekte heeft Ernst ervaren dat het een uitdaging was contact met zijn vrouw te blijven houden en samen toch nog mooie momenten te beleven.

Annemarie Bolder is trainer, docent en coach en werkt daarnaast als ergotherapeut bij Zorggroep Amsterdam-Oost. Annemarie heeft een ruime ervaring met het begeleiden van mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie.

Frank Jenniskens is intui?tief musicus en oprichter van Sound-Heart en verzorgt met zijn violen, fluiten en vele klank-instrumenten muziekmiddagen voor ouderen. Hij heeft zijn moeder die Alzheimer had de laatste 2 jaar van haar leven intensief ondersteund.

 

Illustration
 
Deel dit: