Bericht

Foto Expositie KLIK vroeger en nu

Geplaatst op 10 juni 2016, 17:22 uur

Foto Expositie KLIK: iconische foto’s van toen opnieuw gefotografeerd door leerlingen van Laterna Magica

Kunstenares Julia Mandle heeft met leerlingen van Basisschool Laterna Magica een aantal workshops fotografie gedaan om hen kennis te laten maken met de vele facetten van fotografie en een aantal fotografen naar wie de straten op IJburg zijn vernoemd. Het resultaat is tot en met september te zien in Basisschool Laterna Magica. Ook heeft een deskundige jury hieruit de 15 mooiste foto’s geselecteerd. Deze foto's zijn, samen met de 15 originele foto’s van het Maria Austria Instituut, te zien in een speciale tentoonstelling in het Stadsarchief van 6 juli tot 4 september.

IKC ‘Laterna Magica’ ligt aan de Eva Besnyöstraat op IJburg. In de buurt liggen ook de Paul Huf – en Maria Austriastraat en het Sem Presser- en Kees Schererhof. Allemaal bekende Amsterdamse fotografen waarvan de archieven zijn ondergebracht bij het Maria Austria Instituut (MAI). In het project KLIK – fotografie vroeger en nu is Laterna Magica en het MAI onder de bezielende leiding van kunstenares Julia Mandle op zoek gegaan naar de vele mogelijkheden waarop de werkelijkheid met één KLIK kan worden vastgelegd.

Met de leerlingen is in een reeks workshops ingegaan op de vele uiteenlopende facetten van fotografie. De kinderen maakten kennis met fotografie in analoge tijden en leerden de weg op de Beeldbank van het MAI. Iconische foto’s van de professionele fotografen werden bestudeerd en door leerlingen opnieuw geënsceneerd en gefotografeerd. De eigen omgeving werd met een nieuwe blik verkend en vastgelegd. Wat duidelijk werd is dat kennis over fotografie van vroeger, absoluut van invloed is op de met de met de Ipad gemaakte foto’s van nu.

KLIK – fotografie vroeger en nu resulteerde in honderden door de leerlingen gemaakte foto’s die van 15 juni tot september in de school worden gepresenteerd. Vervolgens zal een deskundige jury de 15 mooiste foto’s selecteren die samen met 15 foto’s van de MAI fotografen van 6 juli tot 4 september te zien zullen zijn in de kofferkluizen van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat in Amsterdam.

KLIK fotografie vroeger en nu is een educatief onderdeel van het project ‘Boegbeelden’ van het MAI waarin de foto’s van drie fotografen werden gedigitaliseerd. Dit project werd mogelijk gemaakt met steun van het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 21.

Illustration
 
Deel dit: