Bericht

Laatste mogelijkheid voor aanmelding Wijksafari Bijlmer!

Geplaatst op 10 mei 2016, 14:24 uur

 

Heb je ooit als toerist door een onbekende wijk gewandeld?
Je afvragend wie er achter dat raam woont?
Wiens tv er achter die schotel schuil gaat?

Tijdens WijkSafari vestigen Adelheid en haar twee theaterorganisaties Zinaplatform en Adelheid|Female Economy zich in een wijk in Nederland of het buitenland. Vanuit het basiskamp onderzoeken zij de wijk, bellen aan bij bewoners, wandelen een route met de wijkagent, bezoeken de lokale gebedshuizen van moskee tot koptische kerk, en nodigen de buurt uit om elkaar te ontmoeten. Zoekend naar mensen, met hun altijd bijzondere levensverhalen, en naar plekken om samen tot een voorstelling te komen waarin we de schoonheid van een wijk laten zien.

WijkSafari neemt je mee naar de huizen, door straten en stegen, te voet, in de bus of achterop de scooters van jongeren uit de wijk. In de vier uur durende voorstelling beleeft het publiek zowel de binnen- als de buitenkant van het leven in de wijk door de ogen van haar bewoners. Verschillende smaken en geuren uit uiteenlopende culturen bruisen in persoonlijke verhalen en raken aan de geschiedenis, de architectuur, de lokale economie, educatie en religie.   

WijkSafari vond in 2012 plaats in de Amsterdamse wijk Slotermeer en in 2013 daar waar de Utrechtse wijken Overvecht, Zuilen en Ondiep elkaar raken. In 2015 streek de WijkSafari neer in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost. Het concept is inmiddels ook een succesvol exportmodel, met een versie opgevoerd in Mexico-City (2014/2015) en meerdere internationale hoofdsteden in de voorbereiding.

 

The Bijlmer got swag, baby…

 WijkSafari Bijlmer speelde in de lente van 2015 in de E/G/K-buurt. Wegens succes planten wij ons in 2016 opnieuw tussen de bewoners en hun verhalen, de gebedshuizen, 3 basisschoolklassen, de Chinese toko om de hoek, tussen groen, hoog- en laagbouw, de metrostations en hun ontzaglijke olifantspoten.

Zie de Bijlmer door de ogen van wereldontdekkers, kinderen uit 1000 culturen, de koningen en koningen van overmorgen. Zie wat je nooit zag. Vol verwondering. Of opnieuw maar dan anders dan daarvoor.

WijkSafari speelt:
3 juni van 13.00 tot 17.00 uur Aansluitend diner!

Stadsdeel Oost biedt 50 bewoners van het stadsdeel gratis deelname aan de Safari aan (10 per gebied).

Meld je voor 1 juni aan bij Carla Hayatmahomed ; c.hayatmahomed@amsterdam.nl

 

Trailer WijkSafari Bijlmer 2015:(https://youtu.be/Hl-t_8_kXg0

Duur: 2 minuten

 

WAT ANDEREN ZEGGEN

“De verhalen onderweg hebben iedereen zacht gemaakt. We zijn open gepeld. Dat is het gevaar: de Wijksafari is besmettelijk. Voor je het weet, leg je je schild af en treed je wildvreemden zonder voorbehoud tegemoet.” 
NRC Handelsblad ***** | WijkSafari Bijlmer | 2015

“WijkSafari Bijlmer laat zien hoe totaal verschillende mensen op totaal verschillende manieren ontheemd zijn - en zich toch thuis proberen te voelen. De waarde van die zoektocht, daar draait het om.”

 “De vrouw tegenover me zat bibberend, met open mond, naar mijn verhaal te luisteren. De Safari heeft ook mij bewust gemaakt. Bekend terrein werd ineens onbekend. Ik moest over eigen drempels en verlegenheid stappen. Een gigantische uitdaging die ik voor geen goud had willen missen.” Het Parool **** | WijkSafari Bijlmer|2015

 

 

Illustration
 
Deel dit: