Subsidie-aanvraag: Moestuinen Zeeburgereiland

Jaar
2014
Naam initiatief
Moestuinen Zeeburgereiland
Toelichting
Wij willen stadsmoestuinen ontwikkelen op zeeburgereiland. Er is een ontwikkelgroep, waarin namens elke deelnemersgroep 1 persoon vertegenwoordiger is. Bij de startfase komt deze ontwikkelgroep regelmatig
bij elkaar. We ontwikkelen een website, waar deelnemers informatie kunnen vinden, zich kunnen inschrijven en zelf actief berichten kunnen plaatsen.
We starten met het aanleggen van een open ruimte, omringd door bakken en paden. Deze ruimte wordt ingericht met banken van pallets of boomstammen. De ruimte is groot genoeg voor een schoolklas of een gezamelijke bewonersactiviteit. In 2014 streven we naar 60 om in 2015 door te groeien naar 100. Bij aanvang worden de bakken gezamelijk geplaatst die door de scholen gebruikt kunnen worden. Vervolgens wordt het beschikbare terrein op organische wijze verder vrijgegeven aan particuliere gebruikers. Hoe meer grond deelnemers in gebruik nemen, hoe groter de tuin wordt. De padenstructuur wordt door de ontwikkelgroep vastgelegd. Naast de bakken zijn er ook andere ideeën die de ruimte kunnen krijgen, bijvoorbeeld een compostplek of een hoek voor paddestoelen, bijenhotel, een hijsmechanisme voor emmers water uit de sloot, etc. Ideeën moeten passen bij het karakter van de stadsmoestuin. De deelnemers krijgen elk de voorwaarden van de gemeente en ondertekenen deze. Zij betalen een huurprijs’ per pallet per jaar en een borg voor opruimkosten. Op dit moment wordt gedacht aan 12,50
huur en 25 euro borg in opruimkosten voor individuele deelnemers. Indien het verhuurde stukje schoon wordt opgeleverd kan de deelnemer de borg terugkrijgen. De deelnemers die vele bakken afnemen, zoals de school betalen een lagere borg.
Het idee is om creativiteit de ruimte te geven, binnen de beperkingen. Ieder mag enkel verbouwen op de plastic pallet die hem/haar is toegewezen. Op deze pallet mag de gebruiker alles zetten wat hij wil; een een badkuip of wc pot, olievat etc zijn als bakken dus toegestaan. Hierbij wordt wel gelet op de veiligheid.

De begroting is opgesteld voor 2 jaar, aangezien de moestuin een tijdelijk karakter heeft.

Website: www.zeeburgertuin.wordpress.com
Er is getracht low-budget en budgetneutraal te werken. Bij de opstart is er een investering nodig, voordat de grondplekken uitgegeven worden. Dit gaat om 60 plastic pallets a 480,-, openingsfeestje 150 ,- en
onvoorzien 120,- en 250,- gereedschap. Het zou fijn zijn als de gemeente naast 250,- voor het gereedschap
750,- kan reserveren voor opstartkosten, die kunnen worden teruggestort als de deelnemers zijn
ingeschreven en huurinkomsten zijn gegenereerd.

Wat willen we met het initiatief bereiken?
Recreatie, educatie, recycling, voeding en participatie

Wie willen we bereiken en betrekken?
Bewoners zeeburgereiland (o.a. zelfbouwers, studenten conservatorium en bewoners Nautilus), leerlingen (en ouders) van de basisschool / naschoolse opvang IKC, leerlingen van IJbug College, personeel en vrijwilligers van Magnetico.
Datum uitvoering
najaar 2014
Project op Hallo IJburg
Totale kosten
4750,00 euro
Financiering uit andere bronnen
verhuur palletplekken 1e seizoen (60 plekkenx12,50 euro) € 750
verhuur palletplekken 2e seizoen (100 plekkenx 12,50 euro) € 1250
Subsidie gemeente 1e jaar € 250
Borg/reservering €1750
Voorschot gemeente startkosten sept ‘14 € 750
Totaal Inkomsten € 4750
Subsidiebedrag
1.000,00
Argumentatie subsidie-toekenning
Verbinden via het organiseren van groene activiteiten heeft op verschillende plekken in Oost haar waarde bewezen. Aandacht voor verbinden, groen en duurzaamheid zijn thema's uit de gebiedsagenda dus passen bij deze buurt.
Verslag