Subsidie-aanvraag: Bankjes collectief IJburg

Jaar
2014
Naam initiatief
Bankjes collectief IJburg
Toelichting
BankjesCollectief zorgt op verschillende manieren voor een positieve impuls in het publieke domein in IJburg en kent een fysieke en online component. Daarbij is het slim inzetten van communicatiemiddelen cruciaal om het initiatief in relatief korte tijd uit te laten groeien tot het grootste openluchtcafé ter wereld.

Fysiek: De bankjes die bij steeds meer mensen in Amsterdam Oost voor het huis zullen staan, vormen een buitengewoon toegankelijke (nieuwe) ontmoetingsplek én de basis van het BankjesCollectief. Wanneer een bankjeseigenaar zich aanmeldt voor het collectief krijgt hij/zij gemakkelijk te bevestigen signing voor op het bankje en tegen een kleine vergoeding een mooi ontworpen krijtbordje met stiften. De herkenbare en uitnodigende signing kent een opvallende kleur en wordt opgesierd met het logo, de site en de tekst 'welkom op mijn bankje - bankjescollectief.nl'. De krijtbordjes maken het heel makkelijk om op een persoonlijke manier de openingstijden en 'het menu' te tonen en roepen bovendien associaties op met een gezellig café. De uitingen die aan de bankjes worden toegevoegd zullen ervoor zorgen dat buren, buurtbewoners en passanten zich elke dag welkom voelen en BankjesCollectief steeds bekender wordt. Dit wordt natuurlijk versterkt door de maandelijke cafés op BankjesZondagen waarbij eigenaren worden aangemoedigd om lichte programmering te verzorgen (bv akoestische optredens en het vertellen van verhalen).
We willen het extra makkelijk te maken om via BankjesCollectief een bankje te bestellen bij een (lokale) duurzame ondernemer. We onderzoeken de opties om bankjes te produceren van te kappen bomen uit hel hele Stadsdeel en zijn hierover in gesprek met Stadsdeel Oost, Stadhout, Dakdokters en de Open Werkplaats. We zien kansen in het starten van een webshop voor de bankjes en de producten passend bij de bankjes, waarbij we ons richten op lokale ondernemers. Zo wordt het straatbeeld kleurrijker en persoonlijker.
Online: Door de bankjeseigenaren op een persoonlijke manier voor te stellen via de website en Facebook kunnen nieuwsgierige inwoners van IJburg (en de rest van Amsterdam Oost) elkaar beter leren kennen. Een gespecialiseerde fotograaf zal behalve mooie portretten van de eigenaar en het bankje (met de siging en het krijtbordje), ook prikkelende persoonlijke verhaaltjes schrijven. Dit enthousiasmeert bezoekers voor het initiatief en maakt mensen nieuwsgierig naar specifieke bankjes(eigenaren) van het openluchtcafé. De inrichting van de website is gelijkend op die van Restaurant Day (www.restaurantday.org) en laat dankzij geïntegreerde Google Maps in één oogopslag zien welke bankjes in de buurt onderdeel zijn van het BankjesCollectief.

De subsidie zien we als een opstartsubsidie. Hiermee kunnen we professioneel van start gaan en Café BankjesCollectief op een duurzame wijze opzetten zodat het een terugkerend evenement wordt. De verwachte ‘onderhoudskosten’ zijn naar onze verwachting niet hoog, maar de opstartkosten wel. Het succes van BankjesCollectief is afhankelijk van het aantal bewoners van Amsterdam Oost dat meedoet en dat begint met bekendheid in onder andere IJburg. De kosten zullen in eerste instantie dus vooral zitten in de communicatie en de productie. Als er sprake is van een bepaalde mate van bekendheid en als het BankjesCollectief een zeker volume kent, dan verwachten wij dat tijd en kosten omlaag zullen gaan. Hier zetten we bewust op in omdat we met het initiatief een duurzame verandering teweeg willen brengen. Om in IJburg goed van start te gaan vragen we €1000 aan.

De doelstelling van het BankjesCollectief is om steeds meer ontmoetingen mogelijk te maken door een steeds verder uitdijend maandelijks openluchtcafé te op te zetten. Omdat de bankjes voor het merendeel zullen blijven staan (voor de deur), er sprake is van repetitie (elke maand en dagelijkse ontmoetingen los van het openluchtcafé) en we volgende jaar het BankjesCollectief in heel Amsterdam willen introduceren is er duidelijk sprake van sociale duurzaamheid.

Wie willen we met het initiatief bereiken?
Café BankjesCollectief wordt gedragen door de bewoners, in het bijzonder de bankjes eigenaren. De bezoekers kunnen zowel bewoners van IJburg zijn als bewoners daarbuiten. Hierbij zijn alle leeftijden welkom. Het enige wat we vragen van deelnemers is een open en nieuwsgierige houding naar de (mede)bewoners van IJburg.

Hoeveel deelnemers wilen we bereiken?
We verwachten in het eerste jaar in heel Amsterdam Oost te kunnen groeien naar tenminste 50 bankjes, met minimaal 250 deelnemers die bankjes gaan bezoeken. In IJburg komt dit neer op minstens 10 bankjes met minimaal 50 bezoekers. Let wel, dit is een hele voorzichtige schatting en we gaan uit van zowel meer bankjes als meer bezoekers.
Datum uitvoering
Eerste zondagen van de maand (proef in mei + juni t/m okt) Alle bewoners in Oost mogen meedoen
Project op Hallo IJburg
Totale kosten
Geraamde totale kosten: 30.000 euro (meerjarig en voor geheel stadsdeel Oost.)
Financiering uit andere bronnen
Stichting DOEN, Oosterparkbuurt / Indische Buurt / Dapperbuurt / Transvaalbuurt (per buurt €1000)



Subsidiebedrag
1.000,00
Argumentatie subsidie-toekenning
Het initiatief draagt bij aan het verbinden van bewoners van Oost. Voor het succesvol worden wordt de actieve inzet van bewoners zelf gevraagd. Het initiatief past hiermee binnen de gebiedsopgave voor Oost en voor IJburg.